Снимка: БГНЕС

Общ преглед
Държавата ще увеличи обхвата на децата в детските градини, като ги направи напълно безплатни. В момента родителите на тригодишните са освободени от такси само в отделни общини. За в бъдеще няма да плащат в цялата страна, съобщиха от МОН.

От ведомството представиха приоритетите си през настоящата година, като основната цел е децата, учениците и студентите в България да получават по-качествено образование.

Ще бъдат увеличени учителските заплати, така че размерът им да надхвърля с 25 процентни пункта средното възнаграждение за страната. За първи път от 10 години, извън повишението на заплатите, ще се увеличи и стандартът за издръжка на образователните институции.

Ще бъде създадена и тествана нова методика за оценка на добавената стойност на обучението. Тя ще бъде използвана като основен компонент на оценката за качеството на преподаване в училищата, отчитайки техните обективни специфики, например тип населено място, образователен статус на родителите и др.

Ще започне практическата разработка на Единна електронна платформа за образователни услуги и съдържание, т.нар. електронен образователен облак. Той ще осигури достъп на всички учители, ученици и техните родители до наличните електронни образователни ресурси, събрани на едно място.

Друг фокус е професионалното образование. Ще се работи за подобряване на материалната база най-вече със средства по Плана за възстановяване и устойчивост. Там са предвидени пари за цялостното обновяване и преоборудване на 24 професионални гимназии, които ще бъдат училища - хъбове в своите региони.

Предвижда се да се развиват още по-тесни връзки с бизнеса чрез привличане на преподаватели от реалното производство и инвестиции в мрежата от професионални гимназии. МОН поиска допълнително финансиране за увеличен план-прием в паралелките за дуално обучение, както и в тези по защитени професии и професии с недостиг на пазара на труда.

Предвиждат се сериозни инвестиции за значително обогатяване на извънкласните дейности. Наред с това МОН е поискало в държавния бюджет за тази година да бъдат включени допълнителни средства за ремонт на физкултурни салони и спортни площадки.

Във висшето образование се подготвя серия от мерки за гарантиране на високо ниво на подготовка на преподавателите. Една от тях е борбата с плагиатството. Вече ще бъдат проверявани всички научни публикации, а не само тези, които се използват в конкурси за академично израстване, както е сега. Ще се създаде двустепенна структура за проверка за плагиатство.

Чрез нормативни промени висшите училища и научните организации ще бъдат задължени да създадат свои комисии по академична етика. Те ще правят първоначалните проверки. Съществуващата национална Комисия по академична етика към МОН ще бъде втора инстанция, пред която ще могат да се обжалват решенията на комисиите от по-ниското равнище.

Отделно от това се предвиждат промени в акредитацията на професионалните направления в университетите и атестацията на преподавателите, както и преструктуриране на висшите училища. По тези въпроси предстои по-широка дискусия, за да се намерят най-ефективните решения.

През 2022 г. ще започнат част от дейностите по Плана за възстановяване и устойчивост и по двете европейски програми - за образование и наука.

Коментари Напиши коментар

234

Анонимен

преди 3 месеца

В професионална гимназия с 40-50%реално присъстващи ученици и 50%двойки на ДЗИ учители вземат 1800лв нетна заплата(и много повече).Големите постижения, демонстрации на голяма ангажираност, проекти и натрапените демонтратив снимки по сайтовете за само една голяма заблуда. Колкото учениците са по - неграмотни, толкова по- големи са заплатите на учителите . Не може учител на 4-5 присъстващи ученици в учебен час да получава много по- голяма заплата от учител със знания и големи отговорности.

233

Анонимен

преди 3 месеца

До 236Ами смени професията бе госпожа, никой не те кара да работиш като медицинска сестра, стани учителка като много завиждаш на големите 900 -1000лв, ( щото да, да ти кажа, че точно толкова чиста заплата взима един учител) и да си доволна.

232

Разочарован

преди 3 месеца

Боже колко слепи и злобни човечета злобеят тук против учителя-човека който обучава и учи вашите деца да станат хора!Че колко много взима един учител средата му заплата е между1100 и 1400лева!Работи по 8-10часа на ден с 200-300 деца че това малко ли е?И вие сти тръгнали да злословите против тях а знаете ли вие каква е заплатата на един учител в другите европейски държави??? Уважение за учителите от тях зависи бъдещето на децата ни а добавката от 25% е малък стимул за труда им и я подкрепям!