Правителството увеличи субсидираните места за прием на македонски студенти от 150 на до 300. До петима студенти ще могат да продължат да учат докторантура в редовна форма на обучение.
 
"В Медицински университет (МУ) в София тази година се обучават 10 македонски студенти – осем в специалност "Медицина" и двама в "Дентална медицина". По другото постановление №228, което засяга населението от българската диаспора – те са четирима. Общо от двете постановления за българската диаспора се обучават 58 студенти", посочи заместник-ректорът по учебната дейност в МУ проф. Каролина Любомирова в ефира на Bulgaria ON AIR
 
"Желанието на жителите на Северна Македония да се обучават в България произлиза от европейското качество на образование у нас, което получават и в МУ. В една от световните рейтингови класации отново МУ е единственият български университет, който присъства. Доброто образование, европейската диплома и отличната реализация след завършването са основните причини", изтъкна проф. Любомирова.
 
Кандидатстването на чужденци в МУ става през МОН, което подбира кандидатите.
 
"Ние осигуряваме записване, общежитие и всякакви добри условия за тяхното пребиваване в България", увери заместник-ректорът по учебната дейност в МУ.
 
Целия разговор гледайте във видеото.

Коментари Напиши коментар

17

Гоце

преди 3 месеца

Безплатното и лесно постижимото не се цени. Раздадоха (продадоха) 200 000 паспорта на македонци и получиха 300 българи на преброяването в Македония.

16

Гоце

преди 3 месеца

Това е дискриминация. За българските студенти платено, за македонските- безплатно. Защо например гръцките студенти трябва да плащат, а етнически албанец с македонски паспорт-безплатно?

15

Анонимен

преди 3 месеца

И защо се налага македонците да учат у нас безплатно, след като българите си плащат?