Снимка: БГНЕС
fallback

Присъственото обучение във всички училища в страната ще бъде възстановено изцяло от днес. Условието е във всички общини със заболяемост над 250 на 100 000 души учениците да бъдат изследвани безплатно с щадящи тестове за COVID-19 веднъж седмично, а учителите – два пъти седмично, съобщиха от МОН.

Учениците ще се тестват в училище в началото на първия присъствен учебен ден за съответната седмица. Отсъствалите в деня за изследване ще бъдат проверявани в първия ден, в който се върнат на училище. Изключение се прави за децата със специални образователни потребности, които ще бъдат тествани от родителите си вкъщи.
 
Непълнолетните ученици ще бъдат изследвани със съгласието на техните родители, а пълнолетните ще решават това сами. В края на днешния ден ще стане ясно колко са събраните декларации за съгласие.
 
Освободени от тестване са децата, които имат зелен сертификат – документ за ваксинация, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторно изследване.
 
Следващо условие за връщане в клас е в една паралелка да има поне 50% ученици, които се тестват или имат зелен сертификат. 
 
Тестове вече са осигурени за всички ученици от 1 до 12 клас за изследването на 6 декември.
 
Също от днес са разрешени присъствените занятия в Центровете за подкрепа на личностното развитие и в Националния дворец на децата, ако са спазени противоепидемичните мерки, предписани от Министерството на здравеопазването. 
 
Има вероятност обаче не всички ученици да се завърнат в клас от днес, обяви вчера министърът на образованието Николай Денков. Това няма да е заради липса тестове, а на организация. И на места присъственото обучение може да започне от утре.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

Анонимен

преди 2 години

Леле, голяма драма... Светът е преживял какви ли не катаклизми, смъртоносни пандемии, войни... Сега лигавият българин седнал да се оплаква, че на *** щели да му правят тестове... Огромен проблем! Огромен! Българино, вземи се бори за по-високо заплащане, а не мрънкай за някакви незначителни неща. Ти си тотален роб цял живот и носенето на маска или 1 тест седмично няма нищо да променят.

34

Искате да говорим:

преди 2 години

Живеем както винаги в най-интересните времена в историята на човечеството с най-големите битки и най-големите бели дето трябва да поправим част от които наши собствени творения-като например най-голямата почиствателна операция на атмосферата в историята на човечеството.Въглерода и матана да ги върнем в стойностите им от преди сто години-но не по-долу и в тези времена много нямам време да слушам глупости.Както е казал Васил Левски -"На всекиму според заслугите" - Левски е алтруист и реалист

33

Искате да говорим:

преди 2 години

Трябва ли да напомня на Индонезия онези трусове, когато кладенците нефтените, газовите, шистови бяха пълни с вода и какви бяха жертвите на отслабената земна коораааа..... Радвайте се, че са само 13 ....

fallback