Снимка: БГНЕС
fallback

Как би могъл да се организира процесът за връщане на учениците от големите класове в училище и защо се стигна до ситуация, в която децата чакат на опашки за тестове - това бяха основните въпроси от дискусията в БНТ с участието на Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народното образование и директор на 119 СОУ, д-р Благовеста Пенчев, ръководител на верига лаборатории и Антоан Тонев, директор на СМГ.

Oще по темата

„Не би следвало всяко училище само да си решава ситуацията и да подхожда индивидуално. Според мен, единствено централизираният подход е правилен и възможен“, смята Стаматов.

На същото мнение е и д-р Пенчева. Тя обаче поясни, че лабораториите биха могли да бъдат полезни, ако централно се обяви някакъв коридор за ученици, в случай, че за тях се изисква зелен сертификат за присъствено обучение.
Не такова е мнението на директора на СМГ, според когото е много странно как учениците в държавните училища от 5 до 12 нямат право да се тестват в училище.

„Аз бях подложен на огромен натиск от родителите да възстановим учебните занятия подобно на Испанската гимназия и ние взехме такова решение за възстановяване на присъстването обучение в 29 паралелки. Така че, когато говорим за централизирано решение - да нека да го има, но то да е за всички и еднакво, а не само за частните училища. Не може някой да бъде привилегирован само заради финансирането“, категоричен е Тонев.

„Влязохме в още по-голям хаос с нашето здравно министерство, което побърква всички“, смята Стаматов. По думите му, остава "тайна и загадка" докога ще стигнат тестовете за учениците от 1 до 4 клас.

„Много малко са положителните тестове, което показва, че децата не са заразоносители в този смисъл, който
повтарят експертите“, заяви Стаматов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 2 години

Тез сертификати са един бошкаф дет му се вика Ходих в един мсгазин сертификата ей тъй го погледнаха въобще не се задълбочи до кога е и на кой е лична карта не ми искаха Ей туй е у нас

6

noFreeman

преди 2 години

а не сте ли се запитвали, че масово ученици ще се откажат въобще от ученето...

5

До 2

преди 2 години

Напротив, масово се заразяват и някои не го карат леко. Но ползата от тестовете е, че родителите се ограничават да пускат болните сополанци в училище точно, защото ще ги тестват и не е ясно какво ще излезе. Иначе бройките си вървят- всекидневно по статистика има поне по 160 заболели в групата 0-19, а всъщност са много повече.

fallback