Снимка: БГНЕС

Другите страни стартираха с организация за тестовете за учениците още през лятото. Служебното правителство не може да се справи с доставката на тестовете. Призоваваме още утре служебното правителство да върне децата в училище. Това заяви Красимир Вълчев от ГЕРБ на брифинг.

Тестване, едва когато осигурят предвидимост на мерките. Как може за 12 пъти по-голяма страна от нас като Германия да има тестове, за България да няма. Става дума за организационна немощ и липса на планиране, добави Вълчев.

Не може да затвориш единствено и само училищата, това правителство показа, че образованието не му е никакъв приоритет. Лицемерие и 0 лева за образование в актуализацията на бюджета, коментира Вълчев. Имаме незаконосъобразни, дори противоконституционни действия от страна на служебното правителство. Образованието е задължително във всички страни, припомни Вълчев, това не зависи от родителите.

Двете министерства оставиха една част от децата, поставиха правото на образование в зависимост от решението на родителите, коментира Вълчев. За това мнозинство, което ще продължи да управлява образованието не е ценност. Една държава, когато пренебрегне образованието, нищо добро не я чака. Децата натрупаха много дефицити, психически проблеми, обездвижване, посочи Вълчев. В момента това, което се случва с децата, е загубата на мотивация и умения за учение, категоричен е Вълчев.