Учиници от столичното 105 училище "Атанас Далчев" решават да създадат свой ученически парламент по образ и подобие на Народното събрание. Пленарният ден при тях протича по същия начин като този на жълтите павета и все пак се различава.
 
"Идеята, която ние създадохме, да бъдем образ на НС, е един голям плюс освен за училището, а и за нас, защото ние се изграждаме като личности и най-вече - имаме познанието какво се случва там", коментира председателят на училищния парламент Ивана Илиева.
 
"При нас няма викове, няма крясъци. При нас винаги се говори спокойно, влизаме с усмивки", сподели пред Bulgaria ON AIR Гергана Владимирова.
 
"Те стоят много часове в залата и много често не стигат до консенсус, което при нас е рядкост", добави зам.-председателят на ученическия парламент Тихомир Спасов.
 
"За разлика от депутатите в парламента, за нас толерантността и дисциплината са висши ценности, а за тях не. Те няма как с такова поведение да се стигне до консенсус. Мотивацията на депутатите е просто да изкарат пари и да се възползват от властта си. А ние влизаме с една добра нагласа да помогнем на хората да направим дейността на училището по-добра", каза Ема Танова от 9-и а клас.
 
Според Симона Димитрова от 10-и а клас, основната причина, поради която народните ни представители не могат да вземат решение, са личните интересни.
 
Към бъдещите 240 в парламента учениците имат и съвети.
 
"Ако аз стана председател на реалното Народно събрание, смятам, че редът и спазването на законите е най-важно", каза Ивана Илиева. Симона Димитрова добави, че депутатите трябва да се държат по-добре и да спазват учтивия тон.
 
Вижте повече във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase