Снимка: архив, БГНЕС

Учениците в 13-те области на България, които вече разполагат с тестове и чиито родители са съгласни децата да бъдат тествани два пъти в седмицата, могат да се върнат в клас от днес, 10 ноември, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката /МОН/.

Родителите на 57,03 процента от учениците от първи до четвърти клас в общините с обща заболяемост над 250 на 100 000 души в цялата страна са дали съгласие децата им да се върнат в училище, като бъдат изследвани с щадящи тестове за COVID-19 два пъти в седмицата.

В останалите общини началните класове и в момента учат присъствено.

Още по темата

Паралелките, в които повече от половината ученици ще влязат в клас при новите условия, са 62,76 процента в цялата страна. Останалите ще продължат да се обучават в електронна среда.

В 19 области и съгласието от родители, и броят на паралелките в начален етап, които ще учат присъствено, е над 50 процента. Повече от половината паралелки се връщат в училище в 21 области.

Желанието за възстановяване на присъственото обучение при редовно тестване на учениците е особено силно в София-град. В столицата съгласие са дали родителите на 68,44 процента от малките ученици. Присъствени занятия могат да започнат за 77,94 процента от паралелките.

На второ място е област Добрич. От днес там могат да отидат на училище 66,6 процента от децата от първи до четвърти клас в 70,18 процента от паралелките.

На "опашката" са училищата в област Монтана. Там едва 36,4 на сто от родителите са съгласни малките ученици да бъдат тествани, за да се върнат в клас. Могат да започнат присъствени занятия в 33,95 процента от паралелките в начален етап.

Предпоследна в списъка е област Видин, съответно с 38,63 процента подадени декларации за съгласие и с 34,65 процента от паралелките с готовност за присъствено обучение.

Учениците в 15 области на страната ще продължат да се обучават онлайн, докато пристигнат поръчаните от Министерството на здравеопазването /МЗ/ още 200 000 щадящи теста за COVID-19. Към този момент тези тестове не са налични в базата на Българския червен кръст в село Лозен и няма информация кога ще бъдат доставени.

През миналата седмица МЗ избра два вида антигенни тестове за ученици с проба от слюнка и сключи договори с двама дистрибутори за общо 400 000 броя. Единият доставчик изпълни ангажимента си за 200 000 теста, които веднага бяха разпределени в 13 области, включително в София-град, информираха вчера от МОН, припомня БТА.

Очаква се доставката на останалата половина от поръчаното количество тестове за областите: Пловдив, Русе, Хасково, Бургас, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Велико Търново, Плевен, Ловеч, Видин, Враца, Монтана, Перник и София-област. Родителите и учителите ще бъдат уведомени веднага, щом тестовете пристигнат и ще имат поне два дни предварително, за да се подготвят за възстановяване на присъственото обучение за децата от първи до четвърти клас.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase