Снимка: БГНЕС

Одобрени са още 3,2 млн. лева за реализирани и предстоящи пътувания на ученици по Националната програма "Отново заедно". Със средствата се обезпечават пътуванията на 8783 ученици и 888 учители или други ръководители, съобщиха от правителствената пресслужба.

Безплатните ваканции ще могат да се организират и през предстоящата учебна година. Програмата е удължена до 14 септември 2022 г. Лагерите ще могат да се провеждат в периодите, когато епидемичната обстановка в страната позволява това.

Настоящото финансиране се разпределя между 271 училища - 242 общински и 29 държавни. Парите за общинските училища се отпускат по бюджетите на общините, а за държавните - по бюджетите на съответните министерства.

Министерството на образованието и науката финансира 70% от заявената сума при подаване на формуляра за участие от училищата и 30% - при изпращане на сключения договор с туроператор по електронен път.

Одобрените днес средства се предоставят на 123 училища за изцяло покриване на разходите за почивки. Отделно 18 училища получават 70% от заявените средства, а 130 училища -30%.

Това е шестото финансиране по програмата. С предишни решения бяха одобрени общо 8 863 550 лева. Общият бюджет на "Отново заедно" е 15 млн. лв. от средствата, предназначени за подпомагане на туризма.

За всеки участник в пътуването се осигурява шестдневен туристически пакет в размер на 500 лв. Офертата включва настаняване с 5 нощувки, храна, транспорт, застраховка и допълнителни дейности. Целта на програмата е да насърчи възстановяването на комуникацията между учениците и да преодолее изоставането в социализацията им заради неприсъственото обучение през миналата учебна година. Очаква се тя да помогне също за обогатяване на културата на децата и да стимулира тяхната физическа активност.

С друго решение кабинетът одобри над 6 млн. лв. допълнителни възнаграждения за директори в образованието. Средствата са за постигнати резултати на 3802 директори на общински детски градини, училища, центрове за подкрепа за личностно развитие и центрове за специална образователна подкрепа.

Допълнителните възнаграждения се определят в зависимост от получените точки при оценяване на постигнатите резултати в планирането и организацията на образователния процес, реализирането на план-приема, въвеждането на иновативни практики в обучението, провеждането на занимания по интереси, получените награди, доброто взаимодействие със социалните партньори и др.

Министерският съвет одобри и 4 943 956 лева за възстановяване на транспортните разходи и на разходите за наем на учители за периода септември - декември 2021 г.

Със средствата ще бъдат изплатени транспортните разходи на 16 860 учители от 2753 образователни институции. На 51 педагогически специалисти ще бъдат възстановени разходите за наем.

Отделно кабинетът одобри днес 1 220 049 лева за включването на 10 658 четиригодишни деца в системата на задължителното предучилищно образование. Парите ще бъдат разпределени между 45 общини, които през тази учебна година са заявили готовност за приемане на децата в детските градини.

От началото на 2021 г. 56 общини са получили средства от Министерството на образованието и науката за покриване на разходи за подготовката на четиригодишни деца. До учебната 2023-2024 г. всички общини трябва да създадат необходимите условия за осъществяване на задължително предучилищно образование на децата, които са навършили четири години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase