За втора поредна година СофтУни печели награда за най-добър работодател в категория „Образование“ на водещите награди Career Show Awards. Престижно жури оцени високо постиженията на компанията сред повече от 340 кандидатури.

Днес сме събрали две ключови фигури от HR екипа на СофтУни, които ще ни разкажат повече за условията на пазара на труда в момента и постиженията на компанията през изминалата година, които им помогнаха да се наредят сред водещите работодатели в страната ни.

Юлияна Тахова е ръководител на HR & VTA екипа, а Николета Владимирова е Експерт по подбор на персонала в СофтУни. Вижте интервюто, което проведохме с тях:

Според теб какво е състоянието на пазара в момента по отношение на предлаганите работни места? Какви са условията на труд в страната ни?

Юлияна: Поради изключително динамичните условия, в които пандемията ни поставя, състоянието на пазара е с променлив характер по отношение на предлаганите работни места. В началото на кризата настъпиха съкращения и масово преориентиране на мнозина към дигиталните професии. Към момента пазарът на труда се стабилизира, но ще отнеме време до пълното възстановяване и с оглед тенденциите за растяща инфлация.

По отношение условията на труд, считам, че компаниите в страната се стремят да предоставят необходимия комфорт за работа, като се съобразяват с индивидуалните нужди на екипите си, настоящата епидемиологична обстановка и възможностите си. Разбира се, има и изключения в лицето на некоректни работодатели, чиято практика е наложително да се промени, за да върнем доверието на хората в страната ни и да докажем, че тя предлага благоприятна среда за работа и професионално развитие, така, както всяка друга европейска държава.

Разкажи ни накратко за наградата? Признание за кои ваши постижения е тя?

Юлияна:
Наградата за най-добър работодател е плод на неуморни усилия и израстване през последните вече повече от 7 години. Позиционирането ни сред водещите работодатели в сферата на образованието е награда, която печелим за втора година и определено е огледало на нашите цели и стремежи, към които бяхме насочили голяма част от труда си.

Стараем се да подобряваме непрекъснато условията на работа, които предлагаме, като се грижим за комфорта и личностното развитие на служителите си.

Това, което предлагаме на нашите служители, са конкуретни условия на труд, програми за развитие чрез професионални безплатни обучения, гъвкаво работно време, различни социални активности и персонално отношение към всеки, или с други думи - employee empowerment. Динамиката и приятелската среда на труд също са ключови за удовлетвореността и задържането на нашите колеги.

Какви специалисти се стреми да наема СофтУни?

Николета
: В СофтУни се стремим да наемаме висококвалифицирани кадри, готови непрестанно да развиват себе си и уменията си, за да подхранваме цялостния ни манталитет за „учене и самоусъвършенстване за цял живот“, който предаваме и на курсистите, преминаващи през нашите обучения.

За нас е важно служителите ни да са проактивни, креативни, с високи цели и силен устрем към тяхното постигане. Освен на професионалното ниво, държим служителите ни да притежават и редица личностни качества - умения и желание за работа в екип, комуникативност, самодисциплина и организираност, адаптивност, за да са непрекъснато конкурентоспособни в динамичната дигитална среда, в която функционираме всички ние.

Обикновено най-успешните ни кандидати са отворени за нови предизвикателства, позитивни са по отношение на промяната и гледат в перспектива на професионалния си път.

Разкажи ни малко повече за все по-популярните „дигитални професии“. Защо са така перспективни, кое ги прави атрактивни, защо стават все по-търсени?

Николета
: IT и дигиталният свят са изключително необятни, интересни, бързоизменящи и стремглаво развиващи се. Това са и причини да будят силен интерес в хората да се ориентират към тях. Перспективни са от гледна точка на масовата дигитализация, която настъпва с все по-бързи темпове. Напоследък много специалисти търсят устойчивост и сигурност на работното място, предвид ситуацията, в която се намираме. Именно това позволяват „дигиталните професии“ – технологиите няма да спират да се развиват, а маркетингът ще изпада във все по-нови и различни измерения. IT светът е не просто море, а океан от възможности.

Разнообразието в дигиталния свят е огромно и човек учи цял живот, това също е атрактивно за младите хора и буди интереса на стотици. Именно заради това, ние от СофтУни сме винаги готови да отговорим на нужите на индустрията, като предоставяме качествено и достъпно образование, с цел всеки, който иска да придобие знания и умения, нужни за дадена дигитална професия, да може да го направи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase