Снимка: БГНЕС

Примерни задачи за матурите през 2022 г. са публикувани в помощ на зрелостниците на интернет страницата на Министерството на образованието и науката.

Всяка от задачите е илюстрация на конкретни умения, които се проверяват. Посочен е и максималният брой точки при вярно решение. Задачите са само примерни, не изчерпват възможните типове въпроси и не е задължително само такива да бъдат включени в тестовете, уточняват от МОН.

На сайта на МОН може да се види и съответната учебно-изпитна програма. В нея са посочени очакваните резултати от обучението, които ще се оценяват, както и типовете задачи.

В края на тази учебна година ще завърши първият випуск, чиито усвоени знания и придобити умения ще бъдат оценявани по новите учебни програми, въведени след приемането на Закона за предучилищното и училищното образование през 2016 г.

Както и досега, за да получат диплома за средно образование, всички зрелостници трябва да положат успешно два задължителни изпита. Първият е по български език и литература, а вторият - по един от изучаваните профилиращи предмети или за придобиване на професионална квалификация.

По свое желание всеки зрелостник може да се яви и на два допълнителни изпита върху изучаваното учебно съдържание за придобиване на профилирана или на общообразователна подготовка в зависимост от обучението си.

Ето примерните задачи ТУК

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 6 месеца

Предлагам вие, като "строители" на образованието, да държите матури два пъти годишно! Както сте я подкарали, скоро ще има прием и матура в I-ви клас... Моля ви, започнете да работите със съвест! Започнете да мислите! Пробудете се, бъдете креативни, бъдете гъвкави! Нека образованието ни, да достигне онези висини, които на този етап са като далечен и недостижим спомен!!!

6

Анонимен

преди 6 месеца

Любопитна съм вашите деца, къде учат? В България, или в чужбина? Сигурна съм, че няма да ги бавите тук, както съм сигурна, че не се налага да ги пращате на допълнителни частни уроци. Малкото останали свестни учители, казват, че не приемате мнението им относно учебния материал, а трябва, защото очевидно НЕ знаете какво правите. Или пък знаете - отчитате дейност, заличавате образованието и... *** народ се управлява лесно, нали?!!!

5

Анонимен

преди 6 месеца

Музиката и рисуването, трябва да събудят в децата ни любовта към изкуството. Трябва да бъдат "оценени" със 'зачита се', 'не се зачита'. ФВС би трябвало да времето, когато децата разпускат, раздвижват се, учат се на различни упражнения, от ползата да бъдат активни...., НО НЕ покриват нормативи!!! Нормативите за физическа годност са в академията на МВР! За всеки, който носи в себе си атлетика, има спортни училища.