Снимка: БГНЕС
Между 50 и 80 желания е добре да напишат родителите и седмокласниците, ако балът на малките матури е под 400 точки при максимален 500.
 
Този съвет към семействата отправи пред „Телеграф“ Диян Стаматов, директор на 119-о СУ. От вчера до 7 юли те трябва да подредят паралелките за гимназии, като започнат от най-исканата, пише в. Монитор. 
 
Езиковите гимназии удвояват оценките от НВО по математика и БЕЛ и прибавят към оценките от дипломата. При математическите и професионалните гимназии с компютри критериите са различни. Обикновено независимо от постигнатите резултати, семействата пишат като първи желания т.нар. елитни гимназии, дори да знаят, че нямат шанс. Според Диян Стаматов е добре седмокласниците да напишат повече паралелки.
 
Пред „Телеграф“ и шефката на РУО-София Ваня Кастрева посъветва родителите да подредят достатъчно желания, така че да им стигнат за класирането, а преди това да направят добра преценка на резултатите и интересите на ученика. 
 
Според нея с точки под 300 шансът тодетето да попадне в първите 10 училища с най-висок бал е нищожен. Това обаче не значи, че детето не може да продължи образованието си в добро училище. 
 
Родителите трябва да имат предвид, че при кандидатстване в професионална гимназия може да им трябва и медицинско свидетелство, припомни Кастрева. Такова например се изисква в Софийската професионална гимназия „Джон Атанасов“, към която се насочват много деца с интерес към компютри и програмиране. На учениците ще е нужно и изследване за цветоусещане (далтонизъм). В Националната търговско-банкова гимназия медицинското се носи при записването.
 
Резултатите от първи етап на класиране ще бъдат обявени до 13.07. Ако ученик не е класиран на първи етап, автоматично участва във втори. В случай, че е класиран на първо желание, има две възможности: да се запише или да се откаже. 
 
Ученик, класиран на второ или последващо свое желание, има три възможности: да се запише, да подаде заявление за участие във второ класиране в училището, в което е класиран, или да не се запише. Ако подаде заявление за участие във втори етап на класиране, той може да се класира на по-предно свое желание или на мястото си от първия етап на класиране. Дали ще се класира на по-предно свое желание, зависи от това колко свободни места са останали на първи етап, т.е. колко ученици не са се записали, в кои паралелки и с какъв бал са били.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase