Снимка: Bulgaria ON AIR

Лоша новина за родителите на деца под 3 години, които не са приети в детска градина. Министерството на образованието няма да отпусне финансова помощ за тях заради пречки в закона. Това е резултатът от разговорите между общината и образователното министерство, които започнаха след родителски протести, предаде Bulgaria ON AIR.

И двете деца на Поли Вълчева не са приети в детска градина. Тя може да кандидатства за финансова компенсация, но попада в задънена улица. Първо, трябва да запише децата си в частна детска градина, да плати съответните такси и едва след това да чака да бъде одобрена за финансова компенсация.

"Тук таксите са горе-долу приятни в сравнение с някои квартали на София - започват от 450 лв. и стигнат до 1400 лв. Тук са по-приемливи, от сорта на 600-550 лв., което умножено по 2, защото в повечето частни детски градини искат депозит, става една хубава сума от 2200 лв. за двете деца, за да започна да получавам помощ за едното дете и да започна да работя. Първо - места няма в градините, и второ - сумата ни е непосилна към момента", сподели Вълчева.

Каквато и компенсация да поучи, тя ще е само за едното дете, защото другото е под 3 години. Въпреки че общината стартира разговори с МОН средства да бъдат отпуснати и за по-малките, оказва се, че това е невъзможно.

Причината е, че Законът за предучилищното и училищното образование не позволява да бъдат отпускани компенсации за по-малките. Това може да стане само от действащ парламент.

"До този момент подпомогнати заради липса на места в детски градини ще бъдат семействата на 274 деца. Останалите ще трябва да решават сами дали да изпратят децата си в частна градина и с какви пари", уточни заместник- кметът по културата и образованието Мария Гаврилова.

"Няма как да тръгнеш на работа, дори и да искаш, както е в моя случай. Няма как да го направиш, защото детето ти не е прието и сигурно няма никога да бъде", каза още Поли Вълчева.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.
 

Коментари Напиши коментар

10

тулуп

преди 6 месеца

гарантирано от герб

9

Иван

преди 7 месеца

Затова още преди две години се отказах изобщо да кандидатствам в тази пробита, корумпирана и несправедлива система. Плащам си хубавата такса в частната и стискам зъби. 275 били получили компенсация я сега направете съпоставка с бройката неприети.

8

До 123

преди 7 месеца

И кой ти каза,че в градовете извън София по-лесно може да се намерят места в детските градини?Имаш ли си изобщо понятие за живота в другите градове?