Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

48 816 десетокласници са се явили на националното външно оценяване по български език и литература, съобщиха от образователното министерство. Това означава, че около 2 700 ученици са пропуснали изпита, тъй като випускът е с над 51 600 деца, предава "Монитор".

Учениците имаха на разположение 90 минути, за да се справят с тест от 23 задачи, сред които 14 с избираем отговор и шест с кратък свободен отговор. Трябвало е да търсят грешки в текст, да пишат резюме, както и да формулират собствена теза по откъс от поемата "Левски" на Иван Вазов. Те можеха да избират между две теми: "Цената на чистата съвест" и "Вечната истина".

Oще по темата

Десетокласниите споделят, че матурата им като цяло не е била трудна. Времето обаче не е било достатъчно. Имаше твърде много задачи за 90 минути, споделят ученици.

Учителите пък смятат, че форматът на изпита се е различавал от предварително представения модел на сайта на образователното министерство и от ведомството не са спазили обещанието си да дадат подобен тест. Според част от педагозите външното оценяване по-скоро е приличало на олимпиадата по български език и литература.

От всички задачи учениците могат да съберат максимум 50 точки.  Резултатите трябва да бъдат готови до 28-и юни. Те ще бъдат вписвани в удостоверенията на учениците като процент от максималния брой точки.

Десетокласниците от обединените училища (тези до 10-ти клас) ще кандидатстват с тях за прием в друго училище, за да мога да довършат средното си образование.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 2 години

Изпитът абсолютно се различава от формата представен от МОН.Защо?Какво цели образователната система?Защо обърква учителите и учениците?Защо няма въпроси свързани по литература?Този изпит е за обща култура.Тогава не би трябвало да е НВО по БЕЛ.Потърпевши са и учителите и учениците. Тази система ги побърка.Толкова труд за вятър.Защото учениците се готвеха от формата ,който е даден от МОН.

12

Анонимен

преди 2 години

До Анонимен 10 Не, изпитът не е елементарен. А Вие дори не знаете, че оценката няма да е по шестобалната система....

11

Анонимен

преди 2 години

Ко речи? И ко от туй?

fallback