Снимка: ВУЗФ

"Подписът е мой, печатът е златен. Много рядко поставяме този печат, но Investor.bg го заслужава. Или казано по друг начин – вие сте златната медия в икономическата информация. Това заяви доц. д-р Григорий Вазов, ректор на Висшето училище по застраховане и финанси при откриването на втория сезон на „Академия за финансови анализатори“ на Investor.bg и ВУЗФ. Той използва трибуната, за да връчи на водещия икономически уебсайт, който тази година навършва 20 години, специален плакет и почетна грамота.

Реномираният бизнес университет присъжда отличията на медията заради водещата роля, която Investor.bg оказва в качеството си на водеща икономическа и финансова медия към развитието на бизнеса в страната вече 20 години.
Престижната награда прие главният редактор на медията Бойчо Попов минути преди да представи официално началото на втория сезон на образователния проект и да проведе първата лекция по финансова и икономическа журналистика. Тя беше посветена на темата за данните и базираната на данни журналистика и премина при огромен интерес.

По време на нея главният редактор на Investor.bg обърна внимание на това как данните помагат да се подобри журналистиката, давайки примери с някои от функциите на терминалите на Bloomberg, с които и той самият работи.
„Докато Майкъл Блумбърг не представи терминала на финансовите специалисти през 1982 г., никоя медийна компания не беше обмисляла да събира данни за например всички задължения по държавния дълг на САЩ и да предоставя незабавен достъп до тях. Натискане на един или два клавиша показват най-добрия контекст и перспектива за всеки, който търси оценка на относителната стойност на пазара на облигации“, обясни Бойчо Попов в първата лекция от „Академия за финансови анализатори.

Втората лекция за сезона ще се проведе този четвъртък (3 юни) от 11:00 часа и ще обърне внимание на борбата срещу фалшивите новини, новите медии и ролята на социалните мрежи.

Инициативата „Академия за финансови анализатори“ на Investor.bg и ВУЗФ се провежда по повод 20-ата годишнина на икономическия уебсайт и цели да предостави възможност на млади таланти да се развиват и специализират в областта на финансовата и икономическата журналистика, като същевременно с това ги запознае с особеностите на професията и им предаде ценни уроци от практиката.

За всички, които желаят да се развиват в областта на журналистиката, „Академия за финансови анализатори“ предоставя достъп до серия от безплатни онлайн лекции, по време на които своя опит и експертиза от първо лице ще предаде именно главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов, който е сред най-добрите финансови и икономически журналисти в страната. След края на лекционната част, ще бъде проведен и национален конкурс, чийто победител ще спечели стипендия за обучение в магистърска програма по „Финанси“ във ВУЗФ и възможност за стаж в Investor.bg и Bloomberg TV Bulgaria.

Всички предстоящи видео лекции ще се провеждат всеки четвъртък, от 11:00 часа и могат да се проследят на живо във Facebook страницата на Investor.bg и ВУЗФ. Всеки може да зададе предварително въпрос, на които иска да разбере отговорите, предварително в социалните мрежи на ВУЗФ и Investor.bg.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase