Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Първокласници от крайни квартали ще пътуват между 8 и 10 км до училището, защото в техния район няма такова. Те могат да кандидатстват за тези в центъра, близо до административни сгради, потвърдиха пред "Телеграф" представители на регионалните образователни инспекторати и общините. Например хлапета от столичния квартал "Манастирски ливади" ще учат в училища на улица "Христо Ботев" или "Пиротска". Директори съобщиха, че много школа осигуряват и транспорт за своите ученици, които живеят далече.

От тази учебна година в София започва да функционира е-платформа за кандидатстване в първи клас. До 30 март директорите на училища трябва да съгласуват с общината броя на подлежащите деца към територията си. Тогава и ще стартира системата, но няма да бъде активна. "

От 30 март до 15 април тя има наблюдаващ характер, защото сроковете започват да текат от 15 април. Дотогава тя просто стои като пасивна система за наблюдение", обясни Диян Стаматов – общински съветник и директор на 119 СУ, което е едно от най-желаните в столицата. Платформата е същата като за детските градини, така че имащите регистрация ползват нея. "Ако родителят не е регистриран, трябва да го направи, като с цел опазване на личните данни има двойна опция за потвърждение с мобилен телефон, на който получават код", обясни Стаматов. Системата показва и най-близкото училище, където вероятността детето да бъде прието е най-голяма.

Уседналостта, която е водещ критерий, е следваща категоризация. Родителят записва ЕГН, а после автоматично системата му показва колко дълго време е живял на този адрес. Всеки, който има проблем с кандидатстването по електронен път трябва да знае, че може да отиде на място в училище, където ще има човек, който ще му помогне да попълни заявлението. "Новодомците в София ще имат възможност да си кандидатстват, но това ще ги позиционира в 4-та група", каза Диян Стаматов. И обясни, че реално най-малко живеещи деца има в центъра на София, тъй като административната локализация на служебни ведомства е най-голяма именно там.

Болшинството от училищата, които са в центъра на София, като 18-о, 32-ро, 6-о, 7-о, 120-о, са с деца, които са от 4-та група, даде пример Стаматов. Подобни наблюдения имат и от Регионалния инспекторат по образование в София. "Например 32-ро училище обикновено е с малко деца, които са подлежащи в района, но има възможност като материална база да приеме повече. Така в него влизат и деца от 4-та група. В София има не малко такива училища", каза пред "Телеграф" шефката на РУО - София Ваня Кастрева. Тя подчерта, че няма пречка родителите да посочват колкото училища желаят.

 Е-платформата, обаче няма опция за избор на паралелки с чужди езици, а много от училищата имат такива. Така ръководствата са с вързани ръце. Има родители, които записват децата си в определени школа само защото там се изучава немски или френски. Изключвайки избора на чужд език се създава предпоставка за хаос пред старта на учебната година, защото едни паралелки ще са препълнени, а други може да се наложи да бъдат закрити, коментираха директори. 119-о СУ тази година ще приеме шест паралелки по 22 деца за първи клас.

По ЕГН в района са 375 деца, а училищата - три. Столичното 51-во СУ ще има 4 паралелки по 24 деца. Директорът Асен Александров обаче призна, че в района на училището има 140 бъдещи първолаци, което създава реална възможност някои хлапета до школото да не могат да бъдат приети. И за тях остава вариантът за по-далечно училище. За всяко дете ще има училище, обеща и тази година Ваня Кастрева. А служители в системата на образованието очакват тази година първолаците в страната да са около 65 000.

Добрич приема и заявления на ръка

Всяко училище в Добрич организира самостоятелно приема си за ученици в първи клас на учебната 2021/2022 г. На сайта на учебните заведения има заявления за попълване онлайн, в самите училища пък се приемат заявления, попълнени на ръка. Заявления се приемат до края на май. До 5 юни се обявяват списъците с първо класиране, а записването е до 12 юни. На 13 юни се обявяват свободните места, ако има такива, след първо класиране, до 26 юни е записването на класиралите се на второ класиране. До 13 септември пък се извършва записване на останалите свободни места, ако има такива.

Многодетни семейства с бонус точки във Варна

Приемът на първолаците във Варна и тази година ще се осъществява чрез система от правила за електронен прием в първи клас. Електронната система "Прием първи клас" за учебната 2021/2022 година ще стартира на 1 юни 2021 г. от 10 часа. Водещ критерий за прием в първи клас е близостта до училището по постоянен или настоящ адрес на детето. В системата първокласниците отново са разделени на 4 групи. В правилата към водещия критерий - близост до учебното заведение по постоянен или настоящ адрес, е добавена възможността в първа група автоматично да влизат деца с братя или сестри до 12-годишна възраст, които са ученици в същото училище, независимо от техния адрес. Освен деца сираци предимство имат и деца само с един родител, които ще получават 30 точки. Допълнителни 30 точки се дават и на децата от многодетно семейство (с повече от 2 деца). Завършилите подготвителна група в избраното училище - 100 точки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase