Снимка: архив, БГНЕС

Университетите ще отпускат извънредни стипендии за студенти, които са били доброволци в COVID отделенията, загубили са свой близък от коронавируса или са останали трайно без доходи, пише „Монитор”.

COVID стипендии могат да бъдат изплащани за отделните месеци на студентите доброволци или еднократно под формата на процентно намаление на таксата за обучение за летния семестър.

Медицински университет – София, вече изплаща т.нар. месечни финансови стимули за студенти от горните курсове, които полагат доброволчески труд в COVID отделения на болничните заведения.

За януари 2020 г. този стимул е в размер на 260 лв. месечно, а за февруари и следващи месеци е променен на 130 лв.”, обясниха от учебното заведение. Стипендиите за бъдещите медици се финансират от бюджета на Студентски съвет. „Допълнителната мотивация на студентите доброволци се изплаща от бюджета, заделен за Студентски съвет, който също разчита на собствените приходи на университета, а не на субсидията от МОН”, обясниха от МУ-София.

Нов български университет ще присъди 50 извънредни еднократни стипендии във връзка с пандемията. 10 от стимулите ще покрият 50% от таксата за обучение за пролетния семестър на учебната 2020/2021 г. Стипендиите ще бъдат отпуснати на бакалаври и магистри, които са участвали активно в борбата срещу коронавируса. Те може да са участвали като доброволец в болнично заведение, държавна или обществена институция, или да са се включили в доброволческа дейност или НПО с национално представителство, в помощ на пострадали от COVID-19 от март до края на 2020-а.

За да подпомогне студенти в затруднено финансово положение в период на пандемия, Нов български университет обявява и 40 извънредни частични стипендии за студенти в бакалавърски и магистърски програми, които са пострадали от COVID-19 и негативните ефекти от пандемията. Те ще бъдат насочени към обучаващите се до 26 години, които са загубили родител или съпруг/съпруга март, и останалите без работа за повече от три месеца вследствие от икономическите ефекти от COVID-19.

При загуба на родител или съпруг/съпруга, вследствие на което доходът на член от семейството е спаднал под две минимални работни заплати, определени за страната, студентът ще получи еднократна стипендия в размер на 30% от семестриалната такса за втория семестър. При дълготрайна загуба на работа, вследствие на което доходът на член от семейството е спаднал под две минимални работни заплати, определени за страната, университетът ще покрие 20% от семестриалната такса за пролетния семестър на учебната 2020/2021 г.

В Университета за национално и световно стопанство също предложение да се отпуснат еднократни парични помощи. „При първото заседание през летен семестър на учебната 2020/2021 г. комисията за отпускане на помощи и награди ще обсъди този въпрос и ще вземе решение как и при какви условия ще бъде отпусната тази помощ”, обясни проф. д-р Цветана Стоянова, заместник-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики.

Ръководството на Химикотехнологичен и металургичен университет-София очаква от Студентски съвет предложения за нуждаещи се студенти и в зависимост от наличните средства ще определи и размера на допълнителна помощ за доброволците в COVID отделенията или загубили свои близки. „Съгласно Постановление 90 на МС се допуска получаването на помощи и награди на студентите. ХТМУ винаги включва в своите критерии за получаване на стипендии средства за такива студенти. Това е особено актуално сега, предвид необичайните обстоятелства”, посочиха от университета.

В момента в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски" пък върви прием на документи за стипендии. Той приключва на 19 февруари. След това ще се проведе заседание на Комисията по социално-битови въпроси на студентите, която евентуално да обсъди идеята за нова социална стипендия, свързана с пандемията.

СУ „Св. Климент Охридски” не предвижда въвеждането на нова социална стипендия, съобщиха от учебното заведение. От Алма матер допълниха, че ректорът на най-стария университет у нас обаче вече се е обърнал с писмо към просветния министър Красимир Вълчев, в което предлага да бъде създаден фонд за стипендии за децата на учители и преподаватели, починали от COVID-19. От образователното министерство обясниха за „Монитор”, че идеята вече се обсъжда.

 

Коментари Напиши коментар