Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Според просветния министър Красимир  Вълчев е нормално родителите да са притеснени от връщането в клас на своите деца в класните стаи от утре.

Още по темата

„Вирусът е вирулентен, той не отслабва. Но не можем да затворим образователната система и обществения живот за следващата година, година и половина, колкото се смята, че ще продължи пандемията. Затова сме дали възможност за най-предпазливите родители да оставят децата си вкъщи на дистанционно обучение”, коментира той пред Нова тв.

По думите му в много училища е създадена чудесна система за обхващането на всички деца в учебния процес независимо дали са в клас или вкъщи.

170 000 ученици и 30 000 учители влизат в час утре, каза още министър Вълчев. От 4 седмици вече над половин души са в образователната система в началния етап на обучение. 1,1 млн. са всички ученици и учители, ако тръгнат заедно.

Всички прозорци ще се отварят в междучасията, големите ученици ще носят маски и в час, обясни образователният министър. Закупени са около 9000 въздухопречистватели на въздуха.
Има една сдържаност при някои учители за ваксинация, но когато повече хора се ваксинират и процентът на учителите ще нарастне, каза Красимир Вълчев. Според него всички видове ваксини спасяват по 5 млн. души годишно.

Учителите са една представителна извадка на обществото, няма как да е различно, смята министърът. Самият той ще се ваксинира, когато му дойде редът.

Вече дадохме възможност на училищата да изберат дали да удължат учебната година, проблемът е, че юли вече е много топло и е отпускарски месец, каза Вълчев. 1-и и 4-и клас на практика не били учили по-малко от предходни години и няма загуби от обучението в електронна среда.

Началото на учебната година на 15 септември е записано в закона, но аз като министър не възнамерявам да предложа такава промяна, обясни образователният министър по повод информации, че новата учебна година може да почне на 10 септември.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase