Снимка: БГНЕС

Най-много пропуски сме установили при учениците от първи клас от дистанционното образование, тези от 2 до 4 клас са се справили добре. Имало е и деца, които изобщо не са се включвали в онлайн обучението. Но сериозни пропуски засега няма. Големите ученици задължихме да учат с включени камери. Това коментира пред БНТ Данко Калапиш, директор на 107 ОУ.

От утре присъствено за две седмици в училище се връщат учениците от 7,8 и 12 клас, след като преди месец в училище се върнаха ученици от първи до четвърти клас.

По думите на директора опасност от нулева година няма.

"Този месец беше доста спокоен, нямаме заболели учители, само двама карантинирани ученици, което не наложи карантиниране на паралелка и един ученик с положителен тест, което наложи карантиниране на паралелката", обясни директорът.

"36 души от училището се тестваха за Covid- 19 - всички са отрицателни, в понеделник на 1 февруари 50 на сто от персонала (30 души) се ваксинираха с първа доза, така че нямаме притеснения да започнем работа с големите ученици", обясни още той.

"Тези, които не се ваксинираха, са го изкарали вируса, другите всички се ваксинираха, а има едни 20 на сто от служителите, които изчакват следваща ваксина, чакат личният лекар да им препоръча, защото имат автоимунни заболявания, а има два-трима души, които искат да имат избор на ваксина", поясни директорът на 107 основно училище.

Калапиш посочи, че в училището няма удължаване на срока заради невзет материал.

На въпрос дали подкрепя идеята на Националната мрежа за децата училищата сами да преценяват кои класове да се връщат присъствено, преподавателят поясни, че става дума за предложението на Съюза на работодателите в системата на народната просвета, но здравните власти са категорични, че няма да разрешат това - може би това е правилният подход, защото те носят отговорност за развитието на пандемията.

"Никой от нас не може да каже какво ще се случи и кога ще се върнат в училище 6 клас, защото датата им е чак 4 март, ако заболелите се увеличат. Имаме още деца, които ще учат дистанционно - 7 клас едно дете, една ученичка също учи дистанционно още от началото на пандемията. За тези деца имаше досега организирани допълнителни занимания, а сега тези няколко ученика ще се включват в учебните часове, защото е само за две седмици, да участват реално в час", коментира Калапиш.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase