Снимка: БГНЕС

МОН обмисля да удължи учебната година за 1-6 клас с 2 седмици на този етап, съобщи образователният министър Красимир Вълчев, цитиран от БГНЕС.

Още по темата

При 7-12 клас няма да има удължаване на този етап. "Не искаме да навлизат в юли месец”, добави Вълчев.

"Трябва да имаме предвид, че не е добре в следващите седмици децата да нямат ангажираност и занимания. Трябва да имат частичен ангажимент. Обмисляме да разширим учебната година по линия на проектните седмици. Знаете, че в момента имаме регламентирана такава проектна седмица за учениците от 1. до 3. клас. Ако училищата решат следващите седмици да провеждат дейности по интереси и проектни дейности, всякакъв тип занимания в електронна среда, да отложат учебните седмици за юни месец.

За 1 и 6 клас имаме две седмици маневреност през юни месец. Надяваме се, че ситуацията ще се подобри и ще позволи връщане на присъственото обучение. За голяма част от учениците в начален етап това ще бъдат първите 3 седмици, които ще бъдат с обучение в електронна реда. Чуваме много гласове: на родители и учители. Правят се включително предложения следващите седмици да бъдат ваканционни и учебната година да се удължи. Обучението в електронна среда е компенсаторно и не е равностойно с присъствената форма на обучение. То е частично ефективно, малко по-ефективна алтернатива за гимназиален етап, помалко за прогимназиален и много трудна за прилагане в начален етап“, допълни той.

Министърът отбеляза, че в момента е много важно да се намали натискът върху здравната система.

Днес кабинетът въведе частично затваряне на държавата заради пандемията. Противоепидемичната обстановка се удължава до края на януари 2021 г. Прекратяват се присъствените занятия в училище, както и извънкласните дейности. Затварят врати ВУЗ-овете, няма да работят детски градини и ясли до 21 декември.

 

Коментари Напиши коментар

43

Анонимен

преди 1 месец

Физиономия на вреден плъх.

42

Анонимен

преди 1 месец

Хайде пак глупост!.Защо занимания?Да продължават да си учат по програма.Така се къса нишката.

41

Анонимен

преди 1 месец

Оставка Вълчо