Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Повече от 30 студенти педагози с отличен успех от Великотърновския университет заместват отсъстващи учители в училища от няколко области, съобщи доц. Димитър Симеонов, заместник-ректор по учебната част във ВТУ "Св.св. Кирил и Методий".

Младите хора са се регистрирали в т. нар. резервна банка за учители - платформа, създадена по инициатива на Министерството на образованието още през септември. Към възможността са проявили интерес всички училища във Велико Търново и областта, както и директори на училища в Добрич и Стара Загора, уточни той. След началото на втората вълна от пандемията голяма част от бъдещите специалисти от пет звена в университета и филиала във Враца вече са със трудови договори с конкретни училища, замествайки титуляри, които по различни здравословни причини се налага да отсъстват.

Третокурсниците Мария Банова и Преслав Николаев, възпитаници на Педагогическия факултет на университета, заместват отсъстващи учители в СУ "Вела Благоева" във Велико Търново. Двамата имат сключени трудови договори с училището и са назначени за класни ръководители в четвърти и пети клас, уточни за БТА директорът на училището Ангел Янчев.

Те ще преподават физическо възпитание и предмети от началния етап на образованието. "В момента студентите спасяват учебния процес", подчерта Янчев и допълни, че младите хора са с отличен успех, наети по препоръка на техните методисти.

От университета припомниха, че 15 студенти работят като доброволци към социалните центрове за настаняване от семеен тип в онлайн среда. Работата на първа линия в образователната сфера в тези времена за тези млади хора е възможност да практикуват, да стажуват, но и предизвикателство, затова за нас ще е важна обратната връзка, посочи доц. Симеонов и припомни, над 99 процента от държавната поръчка за защитените педагогически специалности в университета е реализирана.

Към днешна дата 25 учители от Великотърновска област са дали позитивен тест за COVID-19, от тях 12 са контактни и също са под карантина, четири паралелки от началният и прогимназиален етап са преминали в електронна среда на обучение, каза началникът на РУО Розалия Личева. Тя припомни, че гимназистите от Велико Търново и Свищов ще учат дистанционно до 30 ноември, след решение на общинските кризисни щабове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase