Снимка: БГНЕС
fallback

Като резервен вариант се обсъжда разредено присъствие в училищата на учениците от 8 до 12 клас. Не е желателно мярката да се използва в прогимназиален етап, а в началния етап ще се прилага в краен случай, коментира ресорният министър Красимир Вълчев пред БНТ.

Oще по темата
По думите му мярката би действала локално, според условията в различните училища. На 25 училища Вълчев вече е разрешил обучение в електронна среда.

Решенията продължават да се вземат локално, в следващите дни с министъра на здравеопазването ще дадем указания към училищата, обясни министърът.

И в момента той получавал предложения за преминаване към онлайн обучение на прогимназиален етап. От вчера Вълчев се е самоизолирал след контакт с COVID положителен.

Най-късно в началото на следващата седмица ще вземем решение за след 11 ноември. Няма да има централизирано решение, ще се съобразим със стойностите по места, всяко училище има прагови стойности за преминаване онлайн - 20% от учениците с грипоподобни симптоми. Целта ни е максимално присъствие, посочи просветният министър.

Той коментира, че не е възможен ефективен образователен процес с постоянно носене на маска в час.

Детските градини ще продължат да работят, те са последни в алгоритъма на затваряне на образователните институции.

Близо 650 са заразените преподаватели в училищата и детските градини. Има повишен дял на учителите, които са подали молба за отпуск. Има проблем със заместването на учителите, допълни още министърът на образованието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

ВъпросТченце---

преди 3 години

Колко в кеш бонуси са обещали на директорите, за да си затварят училищата?Нищо не затварят директорите.Проектите и всички бонуси и комисионни си вървят.

33

Анонимен

преди 3 години

Разделено може и да бъде предназначението на училищните сгради, в едни стаи ще се учи, а другите ще са болнични за разболелите се учители, разбра се вече, че леглата в болниците може да не стигнат.

32

Анонимен

преди 3 години

Явно всички учители трябва да си вземат болнични или отпуск, за да се сетят тия пумпали, че така не става. Няма кой да ходи като агне на заколение - нито ученици, нито учители в тази обстановка на пандемия и тотална липса на адекватност за справяне с нея. Никой не иска да умира вкъщи в леглото, защото за него няма да има линейка и доктори и лечение. НС и министрите спокойно да си работят за тях има всичко, но останалите да се пазат и да си стоят вкъщи!

fallback