Снимка: БГНЕС
fallback
"Ние не искаме да затваряме икономиката. Не искаме да затваряме и училищата. Всъщност трябва да изберем нещо да затворим най-накрая". Това каза пред БНР социологът Георги Стоилчев, който е част от групата "Родители за безопасно образование".
 
Той е на мнение, че здравният министър трябва да взема решенията, няма как да се вменяват такива задължения на МОН, защото няма експертиза.
 
"Противоречивите послания идват заради натиск върху Министерството на образованието", смята той.
 
"Вижте съпротивата каква е в образованието. Представяте ли си каква е съпротивата в икономиката или в туризма, там, където секторите носят данъци в бюджета. Предполагам, че по-половинчати мерки се появяват в резултат на натиск", коментира Стоилчев.
Oще по темата
 
"Единственото възможно е да бъде затворена цялата система на средното образование – от 1 до 12 клас, при всички положения. Единственият начин, по който страната ни досега се е справяла с епидемии, е като затваря средното образование, за около 2-3 седмици грипът отминава. Това е различна инфекция, но принципът на предаване е същият. Трябва да прекъснем веригата, а винаги сме го правили по този начин досега."
 
Ако не затворим училищата, ще трябва цялата икономика да затвори, защото училищата са отворени. Такъв избор няма, категоричен е Стоилчев.  
 
"За мен съпротивата е по-скоро жестока, не голяма. Но епидемията сама ще ни принуди да стигнем до тези изводи. Колкото по-скоро стигнем до тях, толкова по-малко време след това ще ни се налага да стоим затворени или да държим училищата затворени. Това е изборът, който трябва да направим – дали сега за по-кратко или след 2-3 седмици, когато ще трябва два месеца да ги държим затворени, декември и януари, за да можем да спрем неумолимия ход на тази епидемия."
 
Стоилчев обясни, че за 4 седмици системата няма да изгуби толкова много, а в същото време здравето ни ще бъде опазено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

а детските градини

преди 3 години

а другия развъдник на вируси детските градини кво ги правим? Това е мястото, в което разни нахакани, но инак нехайни майки си водят сополивковците - кашлящи, кихащи и твърдят, че нищо им няма. И когато учител поиска да върне детето, следва вой до небесата. Еми съжалявам, но не искам детето ми да вирее в такава среда. И какво да направя като на 5 г го третират като ученик и е задължително присъствието.

31

най-после

преди 3 години

доживях да прочета мнение от някой, който разсъждава трезво. Евала на Георги Стоилчев.

30

Анонимен

преди 3 години

Затваряите че страшно стана

fallback