Снимка: Димитър Кьосемарлиев
fallback

Прогнози за затварянето на училищата от ноември са неоснователни и могат да се правят само след обективни обстоятелства, които променят картината и след решение на здравните власти. Това каза д-р Ваня Кастрева, началник на РУО - София.

"За да правим такива изводи, трябва да стъпим на обективни данни", допълни тя пред БНТ.

Очакванията за изключително голям пик до този момент не се оправдават. Към снощи 817 са децата и учениците, които са карантинирани, което означава 4 деца на 1000, при педалогическия персонал това е 2 на 1000, каза още Кастрева.

По думите й всичко е много динамично и картината може във всеки един момент да бъде променена.

"Важно е да се спазват точно правилата и в преобладаващия брой от случаите децата са с положителен тест, придобит извън училище - през семейството или други контактни лица, което означава, че училището е една от най-контролираните среди", каза Кастрева.

Тя подчерта , че освен Министерство на здравеопазването, Министерство на образованието и науката също е създало информационна платформа, в която директорите на училищата и детските градини всеки ден регистрират карантинираните случаи.

"Училището е най-контролираната среда, защото ние непрекъснато отговаряме на въпроси на родителите и контролираме доколко се спазват правилата", заяви Кастрева.

Тя каза, че все още не са налагани глоби за неспазване на COVID мерките в училище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Зоро

преди 3 години

Това с тези училища е геноцид и експеримент тип Менгеле! Министрите се правят на разсеяни - всичко било под контрол, но бройките литнаха. По голяма наглост няма и дано си платят тези олигофрении. Дано има съд за тях. Жалкото е, че опозицията е още по-жалка и от тях и няма на кого да се разчита. Същото го правят и в Европа и не мога да предложа друг извод освен да се редуцира бялото население и да се вкарат бежанции на тяхно място? Някой с друго мнение?

12

анонимен

преди 3 години

ГОСПОЖАТА, едва и работи в стая с още 30 човека , с 10 СМ дистанция . ГОСПОЖАТА , едва ли пътува в пиковите часове с градски транспорт,На ГОСПОЖАТА има кой да й обърне внимание , но на НАШИТЕ деца- НЕ !!!Масово болни , без доказан причинител . Стоят във вкъщи без всякакъв достъп до образование. ДОКОГА......

11

Анонимен

преди 3 години

До Анонимен ""Ерго, който не му изнася да протестира и без друго има протести......

fallback