Снимка: архив, БГНЕС
fallback

"Наблюдава се един хаос в това как продължава учебният процес, когато се открият носители на коронавируса от учители или ученици", каза пред БНР д-р Стойчо Кацаров, председател на Управителния съвет на Център защита правата в здравеопазването.

"Аз виждам риск не толкова от разпространението на коронавируса, а риск от хаоса в образованието и от самата организация.

Начинът, по който се организира поставянето под карантина в дадено училище, в един момент няма да се знае кой клас до къде е стигнал, защото един клас може да излезе под карантина няколко пъти", обясни още д-р Кацаров.

Oще по темата

"Какъвто и протокол да се състави за поставянето на учител или дете под карантина, ако децата се поставят така безразборно под карантина само защото са били контактни, хаосът в образователната система ще е неизбежен, а децата ще имат една загубена година", категоричен е специалистът.

Не е било редно ръководството на 107 ОУ "Хан Крум" сами да си заплащат тестовете за коронавирус, коментира още д-р Кацаров.

"Това е работа на държавата. Възприетият процес е грешен по мое мнение. И това очаквам да го разберат скоро и от образователното и здравното министерство", каза експертът.

"Аз виждам два варианта – да преминат изцяло на онлайн обучение, докато се намери ваксина, другият е да третираме този коронавирус като грипа – който е болен, се лекува, а останалите си продължават да учат, без да бъдат карантинирани“, смята д-р Кацаров.

"Доказано е, че инфекцията протича по-леко при децата. Да, децата се връщат при по-възрастните си близки, но ние не можем да спрем разпространението на коронавируса, тъй като това е въздушно-капкова инфекция. Единственото е да се забави разпространението, но това има смисъл, ако се цели да не се натовари здравната система – случаят у нас не такъв", каза специалистът.

"А мерки за ограничаване се прилагат, ако имаме по 2000 – 3500 заразени седмично, а ние в момента сме три пъти по-малко", посочи още д-р Стойчо Кацаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

65

офф

преди 3 години

Задължително ПРИСЪСТВЕНО обучение БЕЗ МАСКИ. Кой кара грип през лятото и есента?!?

64

Анонимен

преди 3 години

"Задължително дистанционно обучение - здравето на учениците и учителите преди всичко."--------------------Задължително нормално присъствено обучение - здравето на учениците и учителителите преди всичко!Коронавирус кой хване - кой не хване, я хване - я не хване, ама РЕАЛНИТЕ здравни проблеми след 4 месеца дистанционно обучение вече са факт. МАСОВО - късогледство и проблеми със зрението, обездвижване и наченки на затлъстяване, асоциално поведение и стрес...

63

Майките с увреждане.

преди 3 години

Стойчо предлага всъщност да няма карантина, а който умре-умре. Възрастните направо да ги разстрелват

fallback