Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В първия учебен ден БСП поздрави учениците, учителите и родителите и разкритикува просветното министерство.

Социалистите припомнят в декларация, че  тази година ще е по-различна – ще говорим за маски, шлемове, дезинфектанти, терморамки, епидемиологични мерки, присъствено обучение, електронно обучение, дистанционно обучение, физическа дистанция, социална дистанция.

Още по темата

„Това е основната лексика, с която започва новата 2020-2021 учебна година. Такъв тип откриване на учебна година се случва за пръв път в образователната система на България и света. Различен е и първият учебен ден - контролирано и в ограничен състав на присъстващите.  Това ще бъде втора поред учебна година на изпитания за образователната ни система. Убедени сме, че българските учители ще се справят – така, както го направиха и през миналата учебна година“, отбелязва в декларацията си левицата.   

Според БСП обаче трудът на учителите и усилията им не бива да замъгляват проблемите в образованието ни, които ясно проличаха по време на извънредната обстановка.

„След месеци на анкети, разговори, въпроси, отговори, срещи, МОН отговори с инструкции, протоколи за действие, указания, които прехвърлиха отговорността към ръководствата на училищата и учителите. Въпреки  предложенията ни, не бяха решени въпросите за единна електронна платформа, за отпускане на целеви средства за заплащане труда на учителите и за  консумативи по време на епидемията, за осигуряване на необходимите технически устройства на всеки учител и ученик, за поемане на разходите за интернет и много други. Училищата бяха оставени да се справят сами със съществуващите бюджети. Нещо повече – и до момента няма анализ в МОН за резултатите от обучението в условията на извънредна обстановка“, критикуват социалистите.

Според тях в резултат на това качеството на образованието у нас се влошава.

„Трупаните с години икономически различия между отделните региони в страната се откроиха още по-ясно в условията на извънредна обстановка и пряко рефлектираха в задълбочаващи се социални различия. Кризата показа липсата на ясна политика и механизми за подпомагане на най-бедните семейства и тези в неравностойно положение, което категорично задълбочи неравенствата в образователната система. Ясно пролича близо четиригодишното бездействие на МОН по отношение на дистанционното обучение – форма, която е регламентирана в сега действащия ЗПУО, но по която нямаше никаква практическа организация“, пише в декларацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase