Снимка: БГНЕС
fallback
Изолационните стаи в училищата, в които да бъдат слагани учениците, при които има съмнение за коронавирус, са твърде строга мярка, заяви общопрактикуващият лекар Гергана Николова пред БНТ.
 
Според нея децата могат да го възприемат като наказание, че са се разболели, а това може да доведе до психична травма.
 
"Това ми звучи на мен лично като карцер. Има сестрински кабинет, лекарски кабинет, където това дете може да изчака идването на родители. Това едно дете да бъде поставено в изолатор, ще бъде като наказание", категорична е д-р Николова.
Oще по темата
Д-р Гергана Николова определи като обичайно през последната седмица преди 15 септември да има повече деца пред кабинетите за извършване на профилактични прегледи. Тя посъветва хората предварително да се свържат със своя доктор, за да не се получава струпване пред кабинетите.
 
"Срокът за предаване на профилактичната карта не е както беше 7 дни след 15 септември, а е удължен с 1 месец. Министерството удължи срока на действие на кръвните изследвания, няма да бъдат само 1 седмица. Картата може да не бъде предавана лично от родител, а да бъде изпратена по електронна поща, но е предизвикателство, тъй като личните лекари трябва да имат точна информация за учебното заведение на децата", заяви д-р Николова.
 
Тя коментира и маските в училище, заради които родители днес излизат на протест.
 
"Трябва да научим децата, че маските трябва да се носят в затворените пространства, където рискът от предаване на заразата е по-голям. Освен носенето на маската, трябва да научим децата да си мият ръцете, да не си разменят маската с други деца и че носената 3 часа в джоба маска не е ефективна. Ако падне на земята, не бива да се слага", допълни педиатърът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 3 години

Хора, успокойте се и не се връзвайте на всички глупости, които родните журналисти пишат разбрали-неразбрали.В нашето училище изолаторите са два кабинета, които не се използват вече. Голям стрес, голямо чудо, че детето вместо в медицинския кабинет, ще влезе в съседния. А защо там - ами в този момент някое дете може да има нужда от медицинска помощ, несвързана с грипоподобни симптоми.

18

DRX

преди 3 години

Може и табелки за радиоактивност да им се окачат на вратовете, че съвсем "добре" дасе почувстват...

17

Родител

преди 3 години

До всички тука дето реват имам въпрос: Ако чуждо дете е болно от ковид какво ще предпочитате - да зарази вашето или родителите му да си го приберат?

fallback