Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Само няколко дни остават до 15 септември, но и тази година по традиция в цялата страна има незаети места за учители.

Oще по темата
В София от началото на месеца обявените свободни места за педагогически специалисти са 144, като този дефицит е по-малък спрямо година по-рано, съобщи пред БНР началникът на Регионалното управление на образованието Ваня Кастрева.

„Най-голям е недостигът на учители в началния етап. Сред тях на първо място са учители по математика, а после учителите по английски език. Засега е краен вариант деца да останат без преподавател, имаме голям ресурс от пенсионирани колеги, които можем да използваме, или млади колеги без придобита педагогическа способност“, обясни тя.

Ваня Кастрева заяви още, че по данни на директорите на училища има по много кандидати за едно учителско място. Например към системата се връщат много учители по физическо възпитание и спорт. Това е заради пандемията – където са спрели други сфери, но и заради повишаване на заплащането на учителите.

„Има най-голям недостиг за преподаватели по математика и физика, чужди езици и лектори по музика, рисуване и електроинженери, уточни пред „Хоризонт“ инж. Валя Симеонова, директор на Професионалната гимназия по транспорт в София.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 3 години

НАПУСКАЙТЕ ИЛИ СЕ ОТДАЙТЕ НА ОПАСНОСТТА!

12

Анонимен

преди 3 години

Голям шаш ще да е на 15, всеки го е страх!

11

Селянин с колело

преди 3 години

На 15 септември и аз напускам.Нито Бог,нито цар,нито министър ги е еня за моя живот в тези условия.

fallback