Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Тържества в дворовете на училищата на 15 септември ще има само за първокласниците. Останалите ученици няма да бъдат поканени, за да няма струпвания в ситуация на коронавирус. Това е засега вариантът за старт на учебната година, обсъден от работна група в министерството на образованието.

Oще по темата
“Няма как да забраниш на родителите, на бабите и дядовците на първолак да го изпратят при прекрачването на училищния праг, обикновено идват и много роднини и гости. Затова ще ограничим останалите деца”, каза за “24 часа” директорът на столичното 119-о СУ “Акад. Михаил Арнаудов” Диян Стаматов.

Според просветните експерти именно за 1-и клас социализацията е от изключително значение. А и на тази възраст дистанционната форма не е приложима, това ще обрече випуска на тотална неграмотност. За да е максимално безопасно физическото присъствие, най-лесно би било децата от 1-и клас да се разделят на две.

Едната група ще се поема от основния учител на класа, другата - от педагога, който води занималнята, ще учат едновременно, но в различни помещения. Така ще се получат групи от по 11-12 деца.

Министерството на образованието и науката предвижда учебната година да започне във всички училища в страната присъствено при спазване на дистанция, дезинфекция и ползване на предпазни средства.

В случай на заразен учител или ученик ще се следват указанията на здравните инспекции, като не се предвижда
затваряне на цялото училище, а само карантина за отделен клас, съобщиха от МОН.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

72

Деха

преди 3 години

Аве кво сте се притеснили за тоя вирус бе! Оставете всички деца да бъдат в двора и толкова! Искам година без маски и децата да са пуснати свободно без да се притеснявате от тва че щели да се струпат на едно място! Пълен ужас!

71

Но по-скоро

преди 3 години

структурите по-надолу от министъра. Какво правят те, които са несменяеми и би трябвало да отиентират по-добре министъра си? - Нищо! Един министър е мандатен, така че разчита на правилната информация от поделенията, стоящи по- надолу от него, на тези, които не са мандатни. А тези поделения си трайкат и си кютат си мноооого добре. Редно ли е?

70

Ами да,

преди 3 години

както винаги, дежурните клишета: или пенсионери, или студенти четвърти курс. Такива указания се спускат и се изпълняват безпфекословно в най-буквалния смисъл и без разсъждения.. Това министерство няма и идея че разполага с подготвени учители на възраст по средата. Кадрова визия - никаква.

fallback