Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Да не се тиражира моделът родителят да избира формата на обучение – присъствено или дистанционно. За това  призова Юлиян Петров от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" пред БНР.

"Няма как да се постигне такъв хибриден учебен процес. Нямаме физическата възможност това да се случи, тъй че хубаво е да спрем това да го тиражираме", посочи той.

Още по темата
"Дистанционното обучение беше в унисон с извънредното положение в страната, в Европа и в света. С едни абсолютно силни рестриктивни мерки. Но оттам насетне светът не гледа към ново извънредно положение", коментира Юлиян Петров.

Начало на учебната година в реална училищна среда и екшън план на всяко училище за превключване към дистанционно обучение обсъдиха експерти от здравното и образователното министерства. До 25 август ще бъдат предложени два протокола – един за организацията на учебната дейност и втори – за противоепидемичните мерки в учебните заведения.

Някои страни вече започнаха да отварят учебните си заведения.

Електронното обучение е възможно в комбинация с традиционното, но над определена възраст в допустим процент от учебните занятия, припомни позицията на синдиката Юлиян Петров.

Според него основното предизвикателство ще дойде, ако даден клас бъде карантиниран и се наложи временно учебният процес да тече дистанционно. Препоръката на здравното министерство е учителят да не се карантинира, защото преподава и на други класове, а само даденият клас със заразени с коронавирус.

Относно обикалянето на класните стаи след пети клас за часове по различните предмети Юлиян Петров отбеляза, че училищата на двусменен режим разполагат с много по-малко възможности, но там, където е възможно, се препоръчва училищата да ограничат придвижването на учениците между отделните кабинети в училище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase