Снимка: Bulgaria ON AIR

Четири бронзови и златен медал завоюва отборът ни на четвъртата Европейска олимпиада по физика. Александър Проданов, който спечели единствения златен медал, е десетокласник от математическата гимназия в Казанлък. Останалите деца са от София.

Олимпиадата се проведе дистанционно. Извънредната обстановка обаче не попречи на българските физици да се представят достойно, предаде Bulgaria ON AIR.

Участниците са били проследявани с квестори, камери и микрофони, а част от практическите задачи са били заменени с компютърни симулации. А най-трудната задача на олимпиадата се оказва и най-интересна за златния ни медалист Александър.

"Да се изучи по някакъв начин защо очите на котките светят, когато се светне в тях", обясни той.

Медалистите признават, че подготовката за състезанието им продължава близо две години и често са мислели да се откажат, а добрата подготовка дължат на своите ръководители. Именно те са им помогнали да се почувстват като на истинско състезание.

Младите физици от малки мечтаят за образование в чужбина, но напоследък все повече се интересуват от възможностите за реализация у нас. И се надяват да разработят свои научни теории в областта на физиката, които да улеснят ежедневието ни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase