Снимка: архив, БГНЕС

8962 са записаните малчугани след края на първия етап за записването за прием в първи клас в София, съобщи шефката на столичния образователен инспекторат Ваня Кастрева. Кандидатите и местата обаче били близо 12 000. Така зад борда на първо класиране в София са останали около 3000 кандидат-първолаци, пише „Монитор“.

Те не са били приети в желаното от тях школо или в нито едно и ще чакат следващите класирания, за да пробват отново късмета си. Втори шанс чакат и децата в Стара Загора, Варна, Бургас, Русе, Шумен, където най-често те не са приети заради лоша подредба на желанията.

Шефката на столичния образователния инспекторат допълни, че в София има прием в първи клас в държавни и частни училища, така че част от незаписалите се може да са се насочили към тях. Така обаче те са заели мястото, на което е можело да бъде хлапе, което не е било прието никъде.

На първия етап от кандидатстването бяха подадени над 23 000 заявления, тъй като няма ограничение на броя школа, в които могат да пробват късмета си. Хлапетата кандидатстват с адреса на майката. Ако постоянният и настоящият са различни, то детето е първа група за две училища. Ако малчуганът има по-голямо сестриче или братче в различно школо до 12 години, то той се състезава наравно с хлапета с 3 години уседналост.

Така детето може да е в първа група в три различни школа, които могат да са и в различни квартали. „В този случай тези деца могат да бъдат класирани и на трите места и трябва да решат къде да се запишат, защото това може да стане само в едно училище с оригинала за удостоверението за завършена предучилищна група“, обясни Кастрева.

Според нея мобилността на родителите е причина ситуацията в столичните квартали да се различава.

За да могат да бъдат приети всички от първа група, директорите на училищата искат разкриване на допълнителни паралелки или да разширят броя на хлапетата във вече сформираните. За второ класиране в София, за което се подават заявления до петък, няма места в 14 школа, които са разположени в различни квартали.

Запълнени са паралелките в 107 ОУ „Хан Крум“ в Лозенец, 11 ОУ „Св. Пимен Зографски“ в Дианабад, 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ в Изток, 144 СУ "Народни будители" Младост 3, 146 ОУ „Патриарх Евтимий“ с. Волуяк, 148 ОУ „проф. Любомир Милетич“ Слатина, 171 ОУ „Стоил Попов“ в Нови Искър, 40 СОУ „Луи Пастьор“ Люлин, 50 ОУ „Васил Левски“ в Драгалевци, 58 ОУ „Сергей Румянцев“ кв. Орландовци, 60 ОУ "Св.св.Кирил и Методий в Бенковски, 64 ОУ "Цар Симеон Велики" в Симеоново, 82-ро ОУ"Васил Априлов" Горубляне, 90 СУ "Ген. Хосе де Сан Мартин" Люлин.

Записалите се близо 9000 ученици обаче също могат да подават заявления за участие във второ класиране, ако искат да се пробват за някои друго по-желано школо, в което има място. Кастрева очаква и след него да има молби за още бройки в някои паралелки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase