Снимка: БГНЕС

Близо 49 000 зрелостници ще се явят на матурата по български език и литература в понеделник, само 2000 са избрали математика за втора матура, каза министърът на образованието Красимир Вълчев пред журналисти в горнооряховското село Поликраище.

Випускът е малко над 50 000, но всяка година има малка част, които не са подали заявления, може би ще го направят на по-късна сесия, каза министърът.

В понеделник сутринта изпитът по БЕЛ ще се проведе с час по-късно от обикновено - от 9.00 часа. Това ще се случи при максимални мерки за дезинфекция, увери той.

По думите му проблеми с квесторите няма, а в стаите е създадена организация така, че контактите между зрелостниците да са минимални.

"В общия случай в стандартната класна стая ще бъдат 10 деца на отстояние поне метър и половина“, уточни Вълчев.

Традиционно най-голямата част от дванадесетокласните са избрали да се явят на втора матура по английски език – около 11 000. На второ място в предпочитанията им е биология. Като втори държавен зрелостен изпит математика са избрали едва 2000 ученици. Физика са избрали само 200 от зрелостниците.

"11 000 деца са избрали да се явят на изпит за придобиване на професионална квалификация, нещо като ДЗИ по професионално образование, което е повече от предходната година“, допълни Красимир Вълчев.

Коментари Напиши коментар

48

Лично мнение

преди 1 месец

Зависи си от задачите. Според мен ще дадат задачи, които са решавани само от ученици от математическите гимназия. Помти винаги има някаква със сгрешено условие и затова децата не искат да ходят на тая матура. Ако трябваше да избера втора матура и аз щях да избера английския.

47

Lan

преди 1 месец

42, ами явно е някакъв локален експеримент на вашето училище само.

46

133

преди 1 месец

Тези 2200 избрали математика и физика ги отпишете от образователната система на България.Те покриват изискванията на чуждите университети за прием,което е много жалко,че ще заминат най умните деца.