Снимка: Правителствена пресслужба
fallback

Оценките от матурите ще се ползват за влизане в специалността "Право" в университетите тази година по изключение. Това уточни министърът на образованието Красимир Вълчев.

Oще по темата
"Тази година много повече висши училища, за много повече специалности взеха решение да приемат с оценките от държавните зрелостни изпити. Като цяло оставиха тези изпити, при които има най-голяма конкуренция, предимно за регулирани специалности, да се приема със собствени кандидатстудентски изпити", каза министърът.

Според него в последните година оценките от матурите са се утвърдили като надеждни, показвали дали учениците са учили и затова висшите училища ги приемат за вход.

Подготовката за матурите върви нормално, ще има достатъчно квестори, за да се проведат в периода 1-3 юни.

До четвъртък зрелостниците ще могат да подават заявление, за да се явят на трета матура, ако желаят.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Юрист

преди 3 години

Което представлява явна дискриминация. Не може една година да приемаш с изпити, а друга с матури. Всеки знае как се провеждат матурите и високите оценки се шляпат под път и над път. Юридическата професия запада с всяка изминала година, вече завършилите не могат да се изкажат кохерентно, камо ли да напишат нещо разбираемо и смислено. 90% от ВУЗ-овете и преподавателите в тях са застинали в развития социализъм, а дипломи се печатат на килограм за бесните неграмотни чалгари, които имат да платят.

21

Анонимен

преди 3 години

Пълна трагедия, деградацията е във възход. След време единствените истински вишисти, ще са тези завършили в чужбина. Децата на управляващата класа.

20

Б&Б

преди 3 години

Хайде да не възхваляваме "стабилните оценки" на матурите. Да не би причината да е по-друга: много ВУЗове, малко млади хора, завършващи средно образование и поради това 20-30% от обяваните за кандидатстване места остават незаети. Дори в такъв реномиран ВУЗ като СУ имаше миналата година три транша приемни изпити и пак останаха свободни места.

fallback