Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Без кандидатстудентски изпит, но с матура, ще бъдат приемани студентите в повече специалности на Софийския университет тази година. Това е категоричното решение на най-старото учебно заведение в страната.

От Министерството на образованието също заявиха: матурата била достатъчно надеждна, за да се влезе в Алма Матер.

Предполагам, че трудно това лято биха се организирали изпитите по класическия начин. Не е адекватно да се оценяват само с матурите кандидатите. Въпросът е това да не остане практика, някой да не си помисли нещо подобно. Няма да имаме същата селекция, но имайте предвид, че образованието не е както беше в моята младост. Сега има много по-голяма свобода за изборите на хората - къде да работят, къде да живеят. Това каза за "Денят ON AIR" доц. Георги Лозанов.

По думите му журналистиката е творческа професия, изискват се дадености, които не личат в матурите и общото образование.

"От това, че повече хора искат да учат, образованието не страда като ниво. Има места, в които прекалено залагат на лесен прием, лесен начин на завършване, което води до понижаване на качеството на образованието. Изисква се преоценка на висшето образование", коментира той за Bulgaria ON AIR.

Според доц. Лозанов пандемията е показала колко хубав живот водихме досега и колко лесно можем да го загубим. Основното, което тя ни е показала е, че животът какъвто беше, трябва да го възстановим колкото се може по-скоро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Анонимен

преди 3 години

17,Забравил си и една тънкост. В тези университети, ако не минеш изпити, не продължаваш. Примерно във Франция всеки влиза с взета матура навсясъде. Даже и успех не търсят(Е, матурите ги взимат половината явили се, ама....). Но пък знаят, че по специалността трябва да завършат примерно 10. При влезли 200 на края на първата година по успех ще останат само 100, следващата ще намалеят още и накрая ще са само 10 завършили. Кога си чул в България студент да не може да продължи?

26

ъъъ

преди 3 години

Днес видях сладко колажче: Ще ти преведа едиколкоси евро, ако уредиш детето за детска градина.- А не, не мога, съжалявам. Максималното, което мога да направя за него, е Софийският..Какви изпити, какви матури? - при такова изобилие от университети и филиали скоро ще се влиза само със заявление, то на практика вече си е така.

25

Анонимен

преди 3 години

Аз не съм ОК с това местата в университетите да се изчерпат от глyпaци на които даскалът в посредствено училище им е писал лесно 6-ците и ги е оставил да преписват групово на матурите. По тоя начин не остават места за децата които наистина знаят и могат, но са били прецакани от учители, които са им писали ниски оценки, поради това, че са искали твърде много от тях или просто заради някаква ученико-учителска караница учителят ги е наказал с ниска оценка. Това често се случва. И определя съдби.

fallback