Снимка: БГНЕС
Изпращането на зрелостниците тази година ще се проведе без присъствието на техните роднини и приятели. Това обясни пред БНТ Дарина, която вчера по време на среща с премиера Бойко Борисов успя да го убеди да разреши този така чакан от тях момент. Няма да присъстват и всички учители ва випуска. 
 
"Разбрахме се, че ще бъдем само 12-ти клас, няма да има роднини. Ще се спазват мерките, които трябва, за да не се предаде вируса. Искаме изпращането да се проведе по най-културния начин. Броенето до 12 е традиция, но ще я направим по възможно най-културния начин и няма да има безредици.", поясни ученичката.
 
Дарина и Симона изпратиха писмо до Борисов, с което настояваха да им разреши изпращането, а то беше подкрепено от 18 000 други зрелостници.
 
"Смятам, че изпращането може да се проведе на този етап, тъй като много от другите противоепидемични мерки или се отмениха, или се отслабиха", сподели друг зрелостник, който наесен ще учи в Китай. Той е на мнение, че щом вече може да има групови спортове до 10 души, то и изпращането не е толкова рисково.
 
"Потокът от хора на Витошка също наподобява един пълен коридор с ученици, които завършват", направи сравнение момчето.
 
Не всички обаче смятат, че въпреки разхлабването на мерките, изпращането трябва да се проведе сега. 
 
"Искам да събера по-голяма група от хора, което сега е невъзможно. Искам да се сбогувам с учителите си, да ме изпращат. Според мен моментът е неподходящ и инициативата е недообмислена. Мисля, че на един по-късен етап това може да се случи по начина, по който аз съм си го представяла. Надявам се и други хора да споделят мнението ми", сподели зрелостничка. Ученичката обясни, че няма да се присъедини към съучениците си на изпращането, за да не предаде вируса на майка си, която е със заболявания. 
Още по темата
 
Друга ученичка не е започнала с приготовленията, тя също иска да има изпращане, но е на мнение, че не сега е моментът. 
 
"Трябва да се мисли за балове, изпращане след матурите. Ако се направи сега, повечето хора няма да дойдат. Учителите също. За мен най-важната част е да се съберем като за последно заедно в училище и да си кажем довиждане с учители както подобава. Ако това сега не е възможно, то смисълът се губи", посочи момичето. За нея учениците трябва да се подготвят за матурите и затова приоритетът им не трябва да бъде изпращането.
 
В столичното училище 18-то СУ "Уилям Гладстон" изпращането обикновено се провежда под големия чинар в двора. Тази година всичко ще се проведе спрямо протоколните изкисвания от МОН и здравните служби. 
 
"Аз си представям, че учениците, които искат да присъстват на ритуала, да бъдат подредени тук. За жалост няма да присъстват техните класни ръководители, само няколко учители, които са ангажирани със самото изпращане. Важното е да видят вдигането на националното знаме, да чуят химна на България, да се предаде знамето на следващите. Това ще бъде ритуалът. Ще имат и поздравления от директора, очаквам от тях а са подготвили своите благодарности към учителите си.",описа как би изглеждало изпращането тази година директорът на учебното заведение Величка Стойчева. Тя смята, че тържеството ще приключи за 25-26 минути. За учениците, които не са успели да дойдат или са преценили, че не могат да присъстват на този ден, всичко това ще бъде излъчено в Youtube канала на училището, където ще могат да го гледат там. Директорката смята, че  изпращането би могло да се случи на по-късен етап, когато вече са в университет, но ще се съобрази с изискванията на премиера.
 
Величка Стойчева обясни, че зрелостниците от 18 СУ вече са направили пробни матури по български език и литература. 
 
"Надявам се оставащото време да го използват не за неща, които ще им разпилеят потенциала, а да бъдат съсредоточени в подготовката си, защото е важно да завършват с високи резултати в държавните зрелостни изпити", каза още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase