МОН реши, че учебната година ще приключи дистанционно, а изпитите ще се проведат в училищата, като датите им ще бъдат конкретизирани в следващите дни.

"Беше неизбежно и предизвестено това. Връщане на децата в класните стаи би нарушило учебния процес. Трябва да благодарим на коронавируса, че ни форсира по-бързо да вземем мерки, за да успеем да учим по този досега почти неизползван начин", каза за "Денят ON AIR"  бившият образователен министър проф. Тодор Танев.

Според него ще се вземе решение датите за изпитите да са в първата половина на юни, което би било около 3 седмици след обичайните дати.

"Министерството на образованието е в постоянна връзка с родителите и социалните партньори. Могат да проверят какво и как учениците са усвоили по този нов начин", добави проф. Тодор Танев.

Той предположи, че проверката тази година ще е малко по-формална и в по-намален обем на учебното съдържание. "Ще пострадат тези, които имат матури, външни изпити. Искам да няма натиск върху МОН, то прави максимума и трябва да сме благодарни. Онлайн обучението е доста различно в различните краища на България и в различните училища", коментира проф. Танев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Онлайн подписка събра около 10 000 подписа с идеята да се отменят изпитите за учениците за септември. По думите на бившия образователен министър все още има възможност това да се случи, но това би било изключително вредно.

"Има академична автономия. По-лесно е да се изпитат онлайн студентите, отколкото учениците. Университетите в България от години насам имат опит с дистанционно обучение, те имат и съответните електронни платформи", отбеляза проф. Танев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase