Снимка: pexels.com

Преди година учениците, които завършват училище имаха възможността да се срещнат с експерти от различни професии и след като изкарат един ден на работното им място да преценят какво точно биха искали да изучават в университета. В пилотното издание на проекта, наречен "Един ден в професията" участваха над 100 ученици от 13 елитни гимназии в София и Варна. Интересът бе голям, а тазгодишното време на изолация дава възможност проектът да се разрасне и обхване много повече учебни заведения и деца.

Вече целият процес се случва в дигитална среда, разказва Ели Тончева, управител на консултанска агенция, която именно и организира проекта пред Dnes.bg.

Покрай промененото положение вече е възможно участието на учениците извън София, Пловдив, Варна и Бургас. Първата среща е станала на 6 април по направление „Психология“. През месец април се организират 5 уебинара.
"Решихме, че учениците ще имат полза от активна среща с експерти в различни области, дори да не присъстват физически в офисите им. Учениците могат да вземат повече, отколкото офис пространството може да им даде. Не сме се отказали от живите посещения, но те ще бъдат възможни вероятно в следващия сезон на проекта.", отбелязва Ели Тончева.

По думите й, вече има регистрации за участие от ученици горен курс от София, Благоевград, Бургас, Пловдив, Костинброд, Нови Искър, Дупница, Стара Загора, Варна и др. По време на виртуалните срещи учениците научават и за възможността да се срещнат онлайн с кариерен консултант или консултант за образование в чужбина.
Има и повтаряемост – някои ученици избират да посетят повече от един уебинар като например дете е било в този за креативно писане и журналистика, след това се включва и в този за психология.

Сред най-търсените професии са тези, изучаващи психология, журналистика, креативно писане, интериорен дизайн, право, човешки ресурси. През май продължават и с уебинарите по ветеринарна медицина, човешки права, комуникации и маркетинг, бизнес, медицина. Общата бройка на уебинарите за месец май е 9.
Въпреки извънредното положение, голяма част от учениците се интересуват и от възможностите за висше образование в чужбина.

"За предстоящата учебна година, можем да споделим, че засега университетите не предвиждат отлагане на стартовата дата тази есен. Към момента няма университет в Европа, който да е обявил нулева година. По този начин извънредното положение няма да окаже влияние на старта на новата учебна година. – уточнява Ели Тонева и допълва - Университетите са наясно, че заради ситуацията може да се получи забавяне с издаването на дипломи в отделните страни, което е свързано с отлагането във времето на датите за матурите. В момента те разработват доста гъвкави програми в синхрон с динамиката на времето. Дори за установяване на нивото на владеене на езика някои учебни заведения решиха, че ще приемат алтернативни варианти – оценка от дипломата или от матурата, възможност за скайп интервюта, онлайн изпити. Учениците не трябва да бъдат притеснени, че няма да им бъде потвърдено нивото на владеене на езика. Всичко е много динамично, но комуникацията с настоящите и бъдещи студенти не спира и ние обсъждаме с тях всяка новост. Много от университетите заявиха също така, че ще удължат сроковете за представяне на официалните документи, необходими при кандидатстване".

Идеята на проекта е учениците да прекарват време със специалистите в реална работна среда. Сега срещите са в рамките на 60 минути и са под формата на уебинари и дискусии. Но не се изключва и възможността да има виртуални срещи в бъдеще, отчитайки положителните страни, като например достъпността от всяко кътче на България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase