Снимка: БГНЕС
fallback

От днес учителите ще пишат оценки на учениците си за материала, който са им преподавали онлайн. Как ще се случва изпитването, ще решават учителите. Министерството на образованието няма да дава указания.

"Учителят най-добре знае. Няма нищо по-различно от обучението, което се случва в ежедневието в традиционната класна стая", коментира пред БНТ Eвгения Костадинова, директор "Съдържание на предучилищното и училищното образование" в Министерството на образованието и науката.

Но ако някой няма интернет, телефон или лаптоп?

"Не бива да ви притеснява това, че е лоша свързаността и че от това би пострадала оценката на ученик. Учител просто няма да постави в такава ситуация оценка", казва Eвгения Костадинова.

Как ще се пишат оценки по компютри в дом без компютър, не се знае. Няма обобщена информация и колко са индивидуалните случаи, които нямат нито компютър, нито телефон. Те са "офлайн" и няма да получат оценки, докато не се върнат в училище. А грижата остава на учителите.

Учениците в страната започнаха на 16 март дистанционно обучение, след като на 13 март беше обявено извънредното положение в страната, за да се ограничи разпространението на коронавируса.

От МОН препоръчват на директорите да прилагат облекчен вариант на отчетност при заетостта на учителите и на персонала в училищата - по електронен начин, както и да се вписват часовете в електронния дневник.

Всички договорени трудови възнаграждения на педагогическите специалисти за периода на дистанционното обучение ще бъдат изплатени. Това реши на 3 април Отрасловият съвет за тристранно сътрудничество в системата на предучилищното и училищното образование. Изискването е учителите да са водили обучение в електронна среда пет астрономически часа, което включва и подготовката на уроците. Това означава поне 25 часа при петдневна работна седмица. Учителите, които по принцип работят с договор за по-малък норматив, ще получат също възнагражденията си за часовете, които са имали с учениците

В периода от 13 до 16 април ще бъде въведен облекчен, разтоварващ за учениците, дистанционен учебен режим. В зависимост от спецификата на училището, в рамките от 2 до 4 часа, може да се акцентира върху занимания по интереси /за физически дейности, изобразително изкуство и музика/, за занимания с педагогическите съветници или за дискусии по темите за часа на класа. Отрасловият съвет благодари на всички педагогически специалисти за проявената отговорност в тези дни, в които преподават на учениците дистанционно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 4 години

За пенсионерите е вярно. Как не им стигнаха пенсии и заплати. Има и такива с проекти, докарват си по 200-300 лева всеки месец. Месечния доход на някои надхвърля 2500 лева. Как не се наядоха! Има такива, които взимат и други пенсии, и редовна пенсия и заплата. Това е абсурдно. Сега, когато толкова хора са без работа. И това е най-вече по селата. Там знаем по колко деца са в клас и какво е нивото. На следобедните часове почти никой не ходи. Възпитателките са основно пенсионерки. Егати! Учители!

18

Една

преди 4 години

До 8-ми коментар! Абсобютно нелеп коментар-ситуацията е валидна само за големите градове! Я ми кажете, в колко от селските училища 90% от децата имат смартфон с интернет или компютър с интернет?България не е само областните градове...

17

Анонимен

преди 4 години

Много добре казано. Значи в тази извънредна ситуация едни ПЕНСИОНЕРИ ще получават заплата над 1200 лева и пенсии над 700 лева, без да са свършили никаква работа. А младите ще теглят кредити, за да оцеляват с децата си. Мантрата, че няма млади учители трябва да спре, а пенсионери да избират - пенсия или заплата. На много места учители излизат в пенсия, прекратяват договора, за да си вземат 10 брутни заплати. За 1-2 месеца назначават някой млад временно, после го махат и назначават пак пенсионера.

fallback