Снимка: Dnes.bg
fallback

Вариантите за приключването на учебната година все още са няколко, каза пред БНР министърът на образованието Красимир Вълчев.

"Удължаването на учебната година не е неизбежно, зависи колко ще продължат мерките", подчерта той.

"Ако имаме 2-3 седмици накрая, няма нужда от удължаване. Някъде може би ще трябва повече часове да се вземат – например практики в професионалните гимназии”, обясни Вълчев.

Oще по темата

"Едно е да възстановим в началото, друго - в края на май, трето - юни месец. Най-вероятно ще бъдат отложени част от изпитите – тези, които са по-рано, при възстановяване през май месец, дори в края на април”, очерта възможното развитие на ситуацията той.

Голяма част от часовете от учебния план в момента се провеждат успешно в електронна среда, но има такива, които не могат да се проведат.

"Ще трябват на някои 5, на други - 10 или 15 дни за приключване на учебната година. Необходими са няколко дни за оценяване – годишно, срочно”, уточни просветният министър.

По данни на МОН 90% от учениците са обхванати от дистанционното обучение, както и 96 на сто от училищата.

"В момента не се поставят оценки. Учителите си отбелязват активността, ангажираността на учениците, това дали се справили с проекти, което ще се отрази по-нататък на оценяването им. Това мисля, че е разумното. Все пак всички скочихме в ситуация, се озовахме в ситуация, която беше неочаквана, непредвидена. Трябваше дозирано да направим крачките, в това число и с оценяването”, коментира просветният министър.  

Всички излязоха извън коловоза, в който обикновено работят, посочи Вълчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Тончо

преди 4 години

От личен опит ще ви кажа и се опитайте да го проумеете-няма нищо лошо и отрицателно в този вид обучение(онлайн),защото дава възможност за контрол(да не ви занимавам с техническите подробности), след което изработеното задание се изпраща веднага на мейла на учителя за проверка. И ако в учебната стая пропуснеш някой ученик,тук няма как. С две думи,който ученик иска,тази система му позволява. А и не забравяйте,че милиони хора са се обучили по този начин.

16

Анонимен

преди 4 години

Въпроса е че преди извънредното положение този сектор беше извънредно либерализиран.За училищата как да е но защо други заведения трябваше да бъдат приравнявани по права на тях, но без да имат същите задължения при цялото ми уважение.Ето сега учителите в училищата се опитват да преподават дистанционно.Очевидно не на всички нива е възможно това....Обаче когато задълженията са коренно различни не може правата да са еднакви.Тази политика е несправедлива и трябва да се преразгледа.

15

Анонимен

преди 4 години

Сериозният учител съм сигурен , че ще предаде отново материала на децата , когато се върнат на училище . Не всички са равнопоставени . Повечето деца са изпратени при баби и дядовци , защото няма кой да ги гледа . Едва ли имат някакъв достъп до това обучение . Така че да не се хвалим , колко е ефективно . А и това сърфиране из интернет , регистрации из различни платформи НЕ Е НИКАК БЕЗОПАСНО , колкото и модерно да ви изглежда това обучение . Особено за децата от начален етап .

fallback