Кадър: Bulgaria ON AIR
fallback

Софийският университет отне званието "Доктор хонорис кауза" на четирима преподаватели, свързани с управлението на Нацистка Германия. Причината e писмо от наследник на оцелелите от Холокоста в България.

През третото десетилетие на 20 век "Софийският университет" раздава титлата "Доктор хонорис кауза" на над 50 души. Поводът е 50-годишнинита на университета.

В списъците попадат личният юрдически съветник на Хитлер - Ханс Франк, немският министър на науката Бернард Рест, който уволнява преподавателите от еврейски произход, пруският генерал Едвалд Роберт Валентин фон Масох и юристът Едуард Колорауш, създател на Нюрнбергските закони.

Осемдесет и една години по-късно писмо, изпратено от Леа Коен - предеседател на Асоциацията на оцелелите от Холокоста в България - кара Академичният съвет на Алма матер да размисли.

"Авторитетът на Университета не позволява негови почетни доктори да бъдат лица, свързани с идеология на омразата или извършили престъпления", твърдят от Академичния съвет.

"Безобразие е, защото към момента на тяхното награждаване, а и след това, някои от тях не са извършили престъпления", коментира Боян Расате за Bulgaria ON AIR.

"Софийският университет се е превърнал в гнездо на либерална, мултикултурна, антибългарска пропаганда", добавя той.

Според Искра Баева, историк в Софийския университет, "юрист, който е създал Нюрнбергските закони за лишаване на евреите от права, е особен тип юрист".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

44

Анонимен

преди 4 години

Жалко, че докторът на философските науки Желю Митев Желев не е жив, за да обясни, че изборът на Ханс Франк за почетен доктор на Софийския университет не отразява влиянието на идеите на национал-социализма на Адолф Хитлер в политическия живот и държавното управление на Царство България

43

Анонимен

преди 4 години

В Юридическия факултет на СУ и в Института за държавата и правото при БАН сигурно има някои знаещи специалисти, но явно не техният глас надделява.Затова е бил лишен от звание немски юрист, който се е отказал от ректорския си пост в знак на протест срещу приемането на антисемитски закони в нацистка Германия.Браво, другарко Леа Коен, Вие надминахте себе си! Вярвате ли, че след този гаф някой ще ви възприема сериозно?Юристите от СУ и БАН, и те ли разчитат занапред някой да ги вземе на сериозно?

42

Продължение на 43

преди 4 години

Но ако бъдат скъсани на този държавен изпит, който за тях ще е проверочен, да не им се зачита висшето образование и да им се отнемат научните степени. Така да се очисти науката от талаш-майсторите, които продължават да са с привилегии и да пречат на нормалното научно развитие и на непривилегированите си колегите, и на БАН като цяло.Според мен заслужават същото и онези, които са допуснали несправедливо да бъде лишен от почетното звание невинен човек!А Леа Коен да бъде подведена под отговорност.

fallback