Снимка: Bulgaria ON AIR

През последните дни станахме свидетели на серия от обири в София, Враца, Шумен, Перник. Само в София в два банкови клона бяха откраднати близо 30 000 лева. От МВР казват, че няма връзка между грабежите.

"Връзката е очевидна и това е ситуацията в страната. В държавите, в които има кризи, процъфтява хазартът и зачестяват престъпните посегателства. Това е като по учебник. За съжаление, България е в период на нестабилност и то води след себе си подобни събития", коментира криминалистът Иван Савов в "България сутрин".

Експертът по сигурност Христо Смоленов изрази мнение, че случващото се показва колко висока е доминацията на парите в живота на хората.

Още по темата

"Говорят за повишаване на концентрацията на полицията около банки и прочие, ами бабите по селата? Криминогенна в различни аспекти е ситуацията и в цяла Европа", каза Смоленов пред Bulgaria ON AIR.

Според Иван Савов проблемът е, че охранителната дейност в България се подценява и се извършва проформа.

"Охранителната дейност, свързана с опазване на подобни обекти като тези, които удариха през последните дни, до голяма степен се извършва проформа. Служителите нямат мотивация, така че да заложат в определен момент живота си. Където следва да има въоръжена охрана, тя невинаги е такава. Работят за смешни пари, нямат подготовката, възрастово не отговарят", изброи той.

Смоленов коментира, че става дума за общо ниво на сигурност.

"България трябва да промени акцентите в правоохранителната си дейност и човекът трябва да е на първо място", заяви той.

По думите му едно бедно общество, каквото сме ние, генерира престъпни прояви.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase