Архив: Булфото

От следващата година предучилищната подготовка може да стане задължителна и за 4-годишните деца. Решението на просветното министерство обаче беше посрещнато с недоволство от родители в социалните мрежи.

Министърът на образованието Красимир Вълчев посочи пред БНР днес, че по предложените текстовете все още се работи.

"Ще търсим разумни изключения, може да има 2 години гратисен период, в който общините да решат дали да се включат в мярката. Така че не говорим за задължително повсеместно идната учебна година“, обясни той.

Още по темата

Министърът призна, че не очаква 100% обхват догодина. "Такъв нямаме и при 5 и 6-годишните. Имаме ангажимента да достигнем 95% обхват за възрастовата група 4-7 години. Това са някъде около 15 000 деца, които допълнително трябва да обхванем“, уточни министърът.

Много малко родители са били санкционирани за това, че децата им – 5-6-годишни не са влезли в системата.

"Санкциите са минимални – от 50 до 100 лв., и в минимален процент - около 3-4%, тези санкции се налагат. По значителната санкция е спирането на социалните и семейните помощи, от тази година и енергийните“, допълни Вълчев.

Той припомни, че темата не е нова и отдавна се говори колко важно е за децата предучилищното възпитание, особено за тези, чийто говорим език в семействата не е български.

"Предучилищната възраст е периодът, в който в най-голяма степен се формират когнитивните социално-емоционални, най-вече езикови способности. В най-голяма степен тогава се формират нагласи за учене, създават се най-много мозъчни връзки, които формират интелигентността, езиковите способности. Лишаването на децата от образователна среда в този период може да има отрицателни последствия“, каза министърът.

Той допълни, че причините за отпадане на деца от образователната система са много: "Има социално-икономически причини – невъзможност да се поемат разходите. Но основната част от причините са социално-културни – липса на отношение към образованието, ранни бракове".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase