fallback

При последното проучване PISA се видя спад в уменията на българските ученици в областите по четене, математика и природни науки. Предполагаемите причини за това коментираха Гергана Бенева, учител по български език и култура в 119 СУ "Акад. Михаил Арнаудов", и Мила Иванова, специалист "Развойна дейност и оценка на въздействието" във фондация "Заедно в час", в предаването "Смарт час" по Bloombergtv Bulgaria.

Мила Иванова смята, че учениците не могат да усвояват базисната материя в училище, или с други думи, че не могат да учат.

„Когато казваме, че учениците не умеят да учат, това не е обвинение към тях. Ключово е да си кажем, че това е продукт на системата, в която работим, а те са потребителите на тази система“, сподели Иванова.

Гостите коментираха основните причини за резултатите от проучването. Като една от основните причини посочиха растежът на броя деца, чиито майчин език не е българския.

Цялото интервю можете да изгледате ТУК

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Анонимен

преди 4 години

Направих труда да прочета коментарите. Та, драги българи, докато внушавате на децата си, че учителите им са хора, които за нищо не стават и затова са станали учители, няма как да се получат нещата. Само да припомня, че все още масовият учител е от онова поколение, което изучи нас така, че завършихме 7 клас грамотни, влязохме в елитни гимназии и университети без частни уроци и школи. Как изведнъж тези хора станаха толкова накадърни, че не са на висотата на гениалните ви, възпитани отрочета?

29

Краси

преди 4 години

Учениците ходят с една тетрадка на училище!А в малките населени места и не посещават часовете.

28

Lan

преди 4 години

Основната причина е екранизираното, материалистично общество и ЛИПСАТА на общуване, първо в семейството и нататък по веригата. Расте новото поколение - накадърно (не просто необразовано), несоциално, безнравствено и със самочувствие! :) Понеже е некадърно и доволно мързеливо, не е особено опасно, но глобално цивилизацията я чака крах.

fallback