Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

"Призовавам, специално апелирам към българските университети и другите изследователски институции по-активно да използват програмата "Хоризонт Европа” в бъдеще", каза зам-председателят на ЕК Юрки Катайнен в интервю за предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR в отговор на въпрос има ли разделение между Западна и Източа Европа по отношение на използванет на ефрофондовете за наука и иновации - тема, която беше обсъждана по време на изслушването на Мария Габриел в ЕП.

По думите му няма географско райониране (б.р. - при разпределянето на еврофондовете за наука и иновации), защото "Хоризонт Европа” финансира възможно най-добрите политики в иновациите.

"Призовавам и частният сектор, особено индустриалните компании с предмет на дейност развой и иновации, произвеждащи иновативни стоки или услуги, те също биха могли да се възползват по-активно от "Хоризонт Европа”.

Разбирам, че има известна историческа обремененост при някои институции, но качеството на иновациите се развива непрекъснато и тук в централно– и източноевропейските държави. И с разширението на „Хоризонт Европа” ще се отворят нови възможности пред повече институции, които да се възползват," заяви зам.-председателят на Европейската Комисия с ресор "Работни места, растеж, инвестиции и конкурентноспособност”.

Според Катайнен Мария Габриел ще бъде "част от тежката артилерия" в следващата ЕК.

"Защото политиките за иновациите ще бъдат измежду централните, фокусни сфери за бъдещата Комисия. Европейската комисия разполага с най-мащабната невоенна програма към Център за научни изследвания и иновации тук в Европа. Бюджетът му е приблизително 100 милиарда евро и тази програма осигурява финансиране на фундаментални научни изследвания, но и на такива в частния сектор, както и за иновации," заяви Катайнен.

Той не се ангажира какъв ще бъде отговорът на ЕК на писмото на евродепутатите от различни политически групи в ЕП (подписано и от български европарламентаристи), които критикуваха Фолксваген за намерението да строи нов завод в Турция и сезираха ЕК за предстоящата инвестиция и предоставянето на държавна помощ в рамките на сделката.

"По принцип Турция е страна-кандидат за членство в Европейския съюз и като такава трябва да съблюдава определени предприсъединителни условия на конкуренцията. Например, ако предоставят държавна помощ към определени компании, те следва предварително да уведомят за тези мерки Европейската Комисия," заяви Катайнен в отговор на въпрос на водещата важат ли правилата на ЕС за конкуренцията и държавната помощ за Турция, която е кандидат за член на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

13

преди 4 години

Колко къщи за гости дават на човек, може ли и на семейството, това ни интересува нас тъмночервените. Ако не дават къщички за гости, каква програма е това, никаква.

6

шматка

преди 4 години

Не може да очаквате иновации от 60+годишни хора(е има и изключения)защото иновациите са плод на нестандартно мислене а то е характерно за младите хора.Тези които все още нямат закостеняло мислене и имат младежки порив да направят "нещо".Почти всички открития са направени от хора на 40-50г.Мойте уважения към възрастните хора с натрупани много знания но те вече са "прегорели"Дайте път на младите

5

V

преди 4 години

А иначе ако трябва да сме сериозни почти навсякъде има възможности за конструктивни нововъведения .Проблема са кетапите. Те не трябва да служат за отнемане на възможности както иска еврог.ейския и мафията герб .Тези умения се постигат само с труд и работниците са принудени да ги правят почти ежедневно за да могат да си свършат работата но нямат материали и капитали .И тука идват и проблемите с чорбаджизма .Не може чорбаджисти да стават тия които са придобили огромен имот.Важни трябва да са други

fallback