Снимка: Булфото, архив
fallback

Над 700 000 ученици се очаква днес да прекрачат прага в 2400 училища в страната в първия ден на новата учебна година.

За първи път в класните стаи ще влязат 60 хиляди първокласници, 12 хиляди от които в София.

Министърът на образованието Красимир Вълчев ще открие учебната година в 9 ч. в Първа английска гимназия в София.

И след първия учебен ден ремонтите ще продължат в около 60 училища в страната. Осем учебни заведения ще провеждат учебен процес в сгради на други училища, като това ще продължи до приключване на ремонтите в техните собствени учебни бази, съобщава БНР.

Въпреки наличието на незаети работни места за учители, просветният министър Красимир Вълчев очаква нормален старт на учебната година. По думите му само в отделни общини ще има единици непопълнени места.

Протест

В първия учебен ден обаче ще има и протест на учители, които ще се съберат пред просветното министерство от 16 ч. под надслов "Време е МОН да пие по една студена вода". Недоволството на педагозите е проворкирано от задължението им да участват в обходите на домовете на остъстващи ученици с цел последните да бъдат върнати в клас.

Новости

Новата учебна година започва с нови учебници и учебни програми за 4-ти и 10-и клас. Това обаче не са единствените новости. Изпитите по "Човекът и природата" и "Човекът и обществото" в края на 4-ти клас отпадат, остават само тестовете по български и математика. За първи път ще има изпити по български и по математика в края на 10-и клас, тестът по дигитални компетентности ще е по желание.

За първи път тази година ще бъдат инспектирани между 150 и 200 училища и детски градини от новия Национален инспекторат по образованието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

54

Илина-майка и учител

преди 4 години

Протеста е не само срещу споменатия обход, а и срещу промени в Закона за социално осигуряване и въвеждане на РАННО СЕКСУАЛНО ОБУЧЕНИЕ В УЧИЛИЩАТА. КОЕТО АКО ГО ПРОЧЕТЕТЕ СИ Е ПЪЛЕН РАЗВРАТ. НАМЕСА НА НПО И ДРУГИ ПОДОБНИ ОРГАНИЗАЦИИ.

53

Глупост без граници

преди 4 години

Тази депутатка,която даде предложението още същия ден при отсъствие на ученика да го посетиш и издириш в къщи ходила ли е сама в *** квартал,явно не,защото е била директор на училище.

52

реалист

преди 4 години

Оставка на антибългарското правителство на другаря Борисов и Шайката му.

fallback