Снимка: Pixabaty
fallback

Подготовката на седмокласник за националното външно оценяване излиза на родителите до 4 000 лева. Освен подготовката на седмокласниците за задължителните занятия, родителите трябва да пресметнат и цената на курсове и извънкласни занимания.

Подготовката в школите излиза около 1 000 лева годишно, а индивидуалните уроци вървят между 30 и 50 лева на час. Според последните проучвания на образователен сайт 18% от учениците вярват в частните уроци при подготовката за училище, а между 50 и 100 лв. за дете всеки месец отиват за допълнителни курсове, съобщава Нова тв.

Две посещения по основните дисциплини излиза по 30 лева на предмет - т.е. 60 лева на седмица. Това означава, че на месец обучението е 240 лева. Отделно са всички спортни занимания и така сметката за издръжката на един седмокласник отива до 4-500 лева на месец, пресмятат родители.

Така се оказва, че на година родителите инвестират между 90 и 100 млн. лева в паралелната образователна система. Вече почти всички деца ходят на допълнително уроци, а някои започват с подготовката още в 6 клас.

Малко по-изгодно за родителите излиза да запишат децата си в група. Тогава цената на уроците е между 1000 и 1500 лева на глдина.

Най-евтино е в държавните и общински школи, където заниманията са между 10 и 60 лева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

41

честно

преди 4 години

Ами то има ли смисъл да се ходи в държавно училище тогава? Ученикът по-добре да си ходи само на частните уроци,ако от това зависи бъдещето му. Не знам частните училища като им е висока такста, там по-добре ли се преподава ? Ама сигурно и там децата ходят на уроци допълнително

40

до жена-уителка

преди 4 години

Тук не става въпрос за възпитание и елементарна култура ,а за ЗНАНИЯТА,които трябва ученикът да получи в училище. Нормално ли е според вас да се дават 4000 лева за частни уроци за 7 клас както е написано в статията? Искам да добавя още нещо. В училище учениците,които учихме съвестно бяхме подлагани на тормоз от учителите. За отличен трябваше да знаем учебника наизуст. Групичката на едни лиг*ави ку*ч*ки дето бягаха от часовете,само се мазнееха на класната,правеха й подаръци и леко,леко изкараха

39

жена-учителка

преди 4 години

Защо всички забравят, че училището е само част от оформянето на човека ? А семейството ? А формиращите първи седем години ? Не може да хвърлиш детето си на училище и да чакаш да стане човек, ако преди това не си го възпитал в елементарна култура.

fallback