Снимка: Facebook
fallback

Директорът на 119 СОУ Диян Стаматов предлага родители, чиито деца не са в класната стая и са без уважителна причина за отсъствията си, да полагат общественополезен труд в училището.

"Могат да бъдат принудени чрез общината и полицията да полагат общественополезен труд в училището. Те могат да свършат нещо много смислено в него - подреждане на дадено помещение или свършване на нещо друго. Това преди се наричаше подкрепа. Тази възможност е разписана в законодателството ни и го има като ангажимент, но не се използва", казва той пред "Монитор".

Коментарът му е по повод петицията до МОН, която Facebook групите "Учители за силно българско образование", "Педагози" и "Класни ръководители" са изготвили заради предложението да обикалят с полицаи по домовете и да издирват "ученици в риск".

По думите на Стаматов задължение на родителите е да осигурят присъствие на децата си в училище, а общините да следят за спазването на това задължение.

"Образованието е и право, което го превръща в безплатно. Когато един ученик отсъства от училище, нарушава основното си право и задължение по закон. Той се превръща в един малолетен престъпник, защото не е там. Хора, които не са в училище, са потенциално опасни за цялата ни страна и те биха разклатили в бъдеще нашата национална сигурност", обяснява Стаматов.

Според него за издирването на деца, отпаднали от училище, трябва да бъде създаден екип от поне трима души – педагог, без да е задължително това да бъде класният ръководител, т.нар. обществен възпитател от районното управление, който трябва да издирва децата, които не са в училище, трябва да има и социален служител.

"Кварталният и полицията трябва да са на разположение, когато учениците ги няма. Учителят трябва да знае къде са децата, когато не са на училище. Това е едно от неговите основни задължения като педагог. Класният ръководител трябва да е наясно къде са неговите ученици без значение колко дни отсъстват те. Когато обаче детето тенденциозно не идва на училище, каквато е ситуацията в някои семейства, отношението трябва да бъде по-различно. През последните години се усеща отчуждаването на българските семейства от училище и това е предпоставка това да се случи", смята той.

Стаматов признава, че родителят се нуждае от подкрепата на учителя, но комуникацията с него от дълго време е прекъсната и е нужно възстановяване.

По думите му държавата е променила своята политика към преподавателите и "увеличаването на заплатите трябва да бъде подкрепено с конкретни и ясни резултати".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

82

pbdan

преди 4 години

За над определен брой отсъствия - спиране на социала. Ако ревне, че децата му гладуват - предложение за работа според квалификацията. Парите от социала - в училището. Дават се на майстори, художници, декоратори за ремонт и разкрасяване на училището. Как ще вкараш *** в училището и то с чувство на вина. Ще окрадат и изпочупят всичко.

81

5

преди 4 години

Когато МОН иска да каже някоя глупост пробутва този и голия директор .

80

До До 59 Анонимен

преди 4 години

Да, социалните помощи са за оцеляване, но кажи ми каква файда има работещият българин от това да хрантути здрави и прави мързеливци, които хем не щат да работят, хем не им дреме от това, че децата им остават неграмотни.Ами като му спрат помощите, дано да се сети да иде да работи.Но ти ще кажеш, че децата му трябва да ядат. Да, трябва. Но къде е писано, че сме длъжни да му ги храним ние. Щом ги е създал и не се сеща, че с труд може да ги изхрани, тогава да го принудят да се труди!

fallback