Архив: Булфото

Държавата иска да върне повече млади българи от чужбина у нас с промяна на условията за кандидатстване в родни ВУЗ-ове.

От новата учебна година ще отпадне изискването за полагането на матура в България, като ще се признава оценка от положена в съответната страна, плюс сертификат по български език по Европейската езикова рамка.

Това стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов, просветния министър Красимир Вълчев, външния министър Екатерина Захариева и представители на Асоциацията на българските училища в чужбина.

За да става по-лесно кандидатстването в наши университети, ще бъде създадена и електронна платформа.

Красимир Вълчев съобщи, че български неделни училища има в над 50 страни, на 6 континента. Те вече са близо 350, а ежегодно държавата отделя все повече средства за финансирането им – в момента около 12 млн. лв.

Учениците в списъка на неделните училища са 32 206. В държавните и общинските училища на Украйна, Молдова, на Сърбия, се изучава български език и те биват финансирани по програмата за дейности по интереси, уточни министърът.

В 10 щата в САЩ българският език е признат като официален, от миналата година има и препоръчителна петиция на Европейския парламент за това. Вицепремиерът Екатерина Захариева каза, че ще се работи активно българският език да бъде признат като матуритетен, особено в евространите с голяма концентрация на българско население.

Ирина Владикова, председател на асоциацията и директор на българското училище "Св.Св. Кирил и Методий" във Виена, каза, че около десетина техни ученици се връщат годишно в България. В училището в момента учат около 350 деца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase