Снимка: БулФото
fallback

Сега историята преди 89-та година се изучава като история на комунизма и то само с отрицателна конотация. Историята на България не е история на фашизма и на Държавна сигурност. Това е история на българския народ наред с всичките му и преди всичко успехи. Това каза на пресконференцията на изпълнителното бюро председателят на АБВ-София Емил Кало, предава Агенция Фокус.

Думите му по повод разразилия се през последните седмици скандал с изучаването на историята на комунизма в учебниците за 10 клас. Журналисти, професори и учители сигнализираха, че историята е представена тенденциозно и манипулативно, и не представя в пълното режима.

Oще по темата

"Ние искаме българската история да бъде разглеждана, както беше казал един известен социлог, като "оптимистична ария на българския народ". Вие сте свидетели, а и източни на една тема, която се върти много из медиите. Един пореден изблик на нихилизма към българската история.Това е самоубийствено чувство на българския нардо да търси само негативното в историята си", коментира Кало.

Председателят на софийския клон на АБВ коментира и действията на журналисти Христо Христов и професор Евелина Келбечева, които бяха първите, които представиха на обществеността данните за новите учебници.

"Този изблик от последните седмици, е изблик на двама души, абсолютни лаици, които се опитват да ни кажат, че това е историята на българския народ. Този подход на представяне на историята като омраза, е ясно, че няма как да носи оптимизъм към настоящето и бъдещето", категоричен е Емил Кало.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Кало,

преди 4 години

Били сте превилегирован, и затова ви се струва ОПТИМИСТИЧНА ИСТОРИЯ.Ако не сте били в БКП,ДС.историята е Ограничителна за следване, работа, жилище, за пътуване в чужбина и КЪМ ГРАНИЦАТА- да не говорим.Това следва и за децата Ви.Да не говорим за УНИЩОЖЕНАТА ИНТЕЛИГЕНЦИЯ и обсебване на имоти и жилища, земи 1945-1949-1953от "партизани" от Балкана, станали директори с 4.то отделение.

6

Валентин Тодоров

преди 4 години

Ето ви част от истинската история.Есента на 1912 година.Балканската война.Една трета от българските мъже се бият и умират с вярата,че го правят за все още поробените си от Османската империя братя.В главната квартира Старозагорския митрополит отслужва литургия за върхушката,включително чуждестранните легати,завършвайки с думите-"Да живее негово величество цар Фердинанд,бъдещия император на Константинопол".После има историци които пишат за единство на управляващи и народ...

5

Анонимен

преди 4 години

Ако трябва да пиша българска история във вид на ария, имаме три варианта да напиша един реквием ако е за българския народ да напиша една чалга ако е за днешните ***.у.н.гери и да напиша една оптимистична ария ако е за бившата номенклатура децата роднините к приятелите и въобще са разните тоталитаристи и диктатори защото на такива винаги им е добре само нареждат и крадат и живеят като царе за тях всичко е оптимистично.Но за заробения от тях народ едва ли.

fallback