Снимка: архив, Reuters
fallback

Всекидневно екипи от социални работници и педагози ще посещават домове на деца, които не посещават училище или са рядко там. От специалистите ще се изиква да ги будят, мият, обличат и водят към класната стая, предава Дарик.

Това стана ясно след днешното заседание на координационния механизъм за връщане на децата в училище. Според управляващите, за двете години от работата на механизма в училище са върнати и задържани над 40 хиляди деца. Министърът на образованието Красимир Вълчев обясни, че голяма част от рисковите деца посещават училище епизодично -  един ден ходят и после два дни не ходят, или обратното.

Затова екипите ще работят за ежедневното присъствие на децата в клас, допълни той, и даде няколко примера с какво се сблъскват хората от тези екипи към момента.
 
"Когато детето не дойде сутрин на училище, екипът се активира, ходи вкъщи, събужда го, защото оправданието е, че вечерта бил на банкет. Облича го, мие го, води го до училище, защото другото оправдание е, че са го свалили от автобуса, защото не си е купило билет. Това е предизвикателство, пред което, за съжаление, са изправени хората на терен. Предимно учителите, но подпомагани от социалните работници, общинските служители и полицаите", обясни Вълчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

53

Според новите закони

преди 4 години

Значи родителите няма да имат право да възпитават детето и да го карат да ходи на училище, ако то не иска, а чуждите - срещу много пари - могат! За своите - тояга, а на чуждите - награда!

52

Иванка

преди 4 години

До ЙорданИ до 11 пият кафе и се "настройват" за работа:) Тогава приключват часовете на най-малките хлапета - има ли смисъл от занятието...

51

К.Чобанов

преди 4 години

Още една простотия която ще приемат

fallback